НОВИ ИЗГЛЕД ХРАМА... али и Владимировца

Владимировац

Изузетан верски, али  и историјски догађај

ИМПРЕСИВАН ТОРАЊ НА ИМПРЕСИВНОМ ХРАМУ

• Начин рада наше општине заснива се на подршци програмима који су од виталног значаја за очување наше културе, историје, мултиконфесионалности и саме мултиетничности, што све карактерише нашу општину – истакла је Зорана Братић, председница Општине Алибунар

Представници Општине Алибунар, на челу са председницом Општине Зораном Братић, присуствовали су импресивном  историјском догађају, постављања торња на  светом храму Румунске православне цркве у Владимировцу.

Општина Алибунар је препознала културолошки и верски значај обнове овог објекта и пружила значајну финансијску подршку у реализацији тог пројекта, о чему је говорила и Зорана Братић, председница општине, која је том приликом  изјавила да „начин рада наше општине заснива се на подршци програмима који су од виталног значаја за очување наше културе, историје, мултиконфесионалности и саме мултиетничности којом је богат наш крај, истичући да је „ово само један од важнијих пројеката финансирања верских заједница са наше територије и са том праксом настављамо и ове године те ћемо подржати и реализацију других пројеката“.

Према речима свештеника Саву Јонела, једно од најлепших црквених здања у Јужном Банату налази се у Владимировцу где Румунска православна црква представља једну од најмонументалнијих сакралних грађевина Румуна у Србији.

Прва црква која се налазила на месту данашње, саграђена је 1808. године од дасака, набоја и прекривена трском, а била је посвећена Светом. Николи. Како се број мештана повећавао јавила се потреба за већом црквом, чија је изградња започета 1859. године, а завршена  1863. године. Цркву су сазидали мајстори под руководством Фердинанда Кверфелда и Јохана Самплонка, а освештао ју је вршачки владика Емилиан Кенгелац, док је њен храм био „Силазак Светог Духа“.

Највеће заслуге за подизање овог величанственог здања припадају тадашњем свештенику Авраму Мургуу. Године 1908. поводом обележавања стогодишњице, црква је живописана од стране академског сликара  Карла Волфа.

Репарација цркве како би се очувала у својој јединственој лепоти вршена је 1895, 1921, 2020. и, ево сада,  2021. годинe.