ДОСТОЈАНСТВЕНО... и са пуним уважавањем свих жртава за слободу

Ковин

Свечано обележен 4. октобар, Дан општине Ковин

КОВИНЦИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОЈЕ ОСЛОБОДИОЦЕ

• Дан ослобођења, али и Дан општине Ковин, и ове године обележен је на свечан и достојанствен начин, са бројним пригодним садржајима и са недвосмисленом поруком да се пали за слободу никада не могу заборавити

Ковинци не заборављају оне који су дали своје животе у Другом светском рату, како за слободу змеље, тако и за слободни Ковин, тако да и после 78 година откако су окупатори отерани тамо одакле су дошли, 4. октобар 1944. остаје дан за сећање, који се обележава као Дан ослобођења, али и као Дан општине.

Свечаност је започела полагањем венаца на споменик борцима НОР-а, а уз присутво бројних делегација, као и деце, и предшколаца, и основаца, и средњошколаца, тако да је сам догађај представљао посебан дан за све оне који данас не заборављају шта је било јуче, неизоставно мислећи при том и на сутрашњи дан, и зато је присуство деце било од посебног значаја.

На челу делегације Војске Србије био је мајор Благоје Смоловић, а на челу општинске делегације била је Сања Петровић, председница Општине Ковин.

Сем њих, венце су положиле и представници СУБНОР-а, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912 – 1918, као и представници месних заједница, културних и спортских установа и општинских институција, предузећа, странака…

После полагања венаца суграђанима страдалим у на тлу тадашње Југославије од 1991 – 1999. године, сви учесници су присуствовали традиционалном „Банатском фруштуку“, уз звуке са тамбура у рукама „Ковинских бећара“, што је дало посебну ноту „банатским залогајима“, које су припремиле, на свој начин, жене Актива Прве МЗ Ковин.

Након фруштука, на свечаном коктелу у Центру за културу, све присутне поздравила је Сања Петровић, председница општине, која је, између осталог рекла:

Многобројни догађаји и прилике на које ми као локална самоуправа нисмо могли утицати, десили су се од прошлог октобра, нанизавши се на већ исцрпљене ресурсе после интензивне борбе са Ковидом-19. И испоставило се да је година за нама заправо непрестана брига о томе како да наша мала локална самоуправа одржи најважније функције за све грађане.

КОВИН… Дан ослобођења у 2. светском рату остаје Дан општине

Мислим да смо у томе заиста успели – и у области комуналних услуга, и када је у питању обезбеђивање јавног превоза и када је реч о подршци предшколској установи, и школама у делу који обезбеђује локална самоуправа. Унапредили смо више услуга у области социјалне заштите и обезбедили коначно све потребно за легалан и несметан самосталан рад Установе „Ласта“ у којој је обезбеђен дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, што породицама корисника много значи.“

Сања Петровић је потом говорила и о припремама за предстојећу зиму, да би истакла „да смо обезбедили огрев за најугроженије становништво које ће људи добити преко Центра за социјални рад, да смо заједно са нашим ЈП „Ковин-гас-ом“ учинили све да уведемо нову сезону снабдевања гасом – како привреде, тако и становништва – тако да испорука овог енергента буде стална, без поремећаја у снабдевању; исто тако припремили смо и све потребно за сезону даљинског грејања путем Топлане.

Веома је важно што смо и ове године реализовали пројекат суфинансирања мера енергетске ефикасности, па је путем конкурса 55 домаћинстава добило значајна средства за опремање домова новом столаријом и котловима за грејање. С обзиром на мере штедње које се односе на електричну енергију, такође смо веома поносни на чињеницу да смо као локална самоуправа баш током ове године реализовали јавно-приватно партнерство за посао замене светла јавне расвете штедљивим лед осветљењем, уз дугорочну уштеду и бенефит за здравију животну средину“ – напоменула је Сања Петровић, председница Општине Ковин, на завршној церемонији обележавања Дана општине.

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.