ПОЧЕТАК... наступ мешовИтог хора под диригентском палицом Татијана Јашкове

Ковачица

Свечана академија поводом 220 година од насељавања Ковачице

ИЗАЗОВИ ИСПОД КОВАЧИЧКОГ НЕБА

• Медаља Канцеларије за Словака уручена је Ани Жолнај Барци, директорки Галерије наивне умерности, за допринос ове установе и њених сликара да Ковачица постане светски познати центар наивне уметности

Синоћ је у Ковачици одржана свечана академија, којом је обележена 220. годишњица од доласка првих Словака у подручје ове општине и њиховог насељавања Ковачице.

Свечану академију отворио је мешовити хор, са српском и словачком химном, а под диригентском палицом Татијане Јашкове.

Изузетно осмишљеној академији присуствовале су бројне званице, којима су се обратили Адам Јонаш, председник Савета Месне заједнице Ковачица, Јарослав Хрубик, председник Општине Ковачица, Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, као и Федор Росоха, амбасадор Словачке Републике у Београду.

Милан Јан Пилип, председник Канцеларије за Словаке који живе у дијаспори, поводом 220 година од насељавања Ковачице и 70 година од одржавања прве заједничке изложбе слика уметника наиве из Ковачице, уручио је Ани Жолнај Барци, директорки Галерије наивне уметности, медаљу Канцеларије, за допринос који су ова културна установа и сликари дали да Ковачица постане центар наивне уметности, захваљујући којима је препознатљива у целом свету.

Након официјалног дела програма уследио је музичко-сценски приказ под називом „Испод ковачичког неба“. Представа говори о доласку Словака у Ковачицу, настанаку места, али и о проблемима и изазовима са којима су се некадашњи становници суочавали.

Аутор приказа је историчар Јан Хрћан, док је сценарио и режију урадила Катарина Мишикова Хитзингерова. У представи, коју је организовала Татиана Брткова, наступили су Милослав Јонаш, Мирослав Сабо, Златко Карлечик, Ана Ширка, Уна Бртка, Сара Валовец, Јарослав Дудаш, Иван Бенка, Патрик Павел Цицка, Лара Михајлов и Дамјан Мелиш.

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.