АКЦИЈА... учинити нешто корисно за своју планету

Панчево

Пригодним акцијама обележен Дан планете Земље

ЖИВЕТИ У СКЛАДУ СА ПРИРОДОМ

• Дан планете Земље је у Панчеву ове године обележен акцијама чишћења и садњом шест стабала шљиве на Тамишком кеју

Међународни дан планете Земље, који се обележава 22. априла сваке године, почев од 1992,  када је на конференцији Уједињених нација о животној средини, одржаној у Рио де Жанеиру, усвојен документ о одрживом развоју, ове године обележен је и у Панчеву. Обележавање овог дана већ традиционално подразумева да тог дана, сваки појединац, неком својом акцијом допринесе заштити и очувању животне средине, било то чишћење неке зелене површине, садња биљака или дрвећа, али и коришћење бицикла за превоз до школе или посла уместо аутомобила.

Градска управа Панчева је ове године, уз сарадњу Канцеларије за младе града Панчева, активно учествовала у обележавању овог дана. Тако је током априла у панчевачким школама  одржана акција под називом „Учини нешто корисно за своју Планету“, која је подразумевала једнодневну акцију чишћења самог дворишта школе или игралишта или дивље депоније у њеној околини. Задатак је био да се те површине сликају пре и после акције чишћења и слике пошаљу како би се изабрали они најуспешнији. Ову акцију подржало је ЈКП „Зеленило“, које је обезбедило кесе за смеће неопходне за ову акцију, а у склопу обележавања овога дана, у Дому омладине у Панчеву је организована изложба фотографија направљених током ове акције.

Поред тога, такође уз подршку „Зеленила“ које је обезбедило саднице, на кеју на Тамишу, код Црвеног магацина посађене су саднице шљиве. Част да посаде те саднице имали су ученици панчевачких средњих школа који су недавно освојили значајне награде на државним такмичењима,  којима је помогао и члан Градског већа задужен за културу Немања Ротар. Он је том приликом рекао да је обележавање овог дана добра прилика да се подсетимо колики значај има брига према животној средини, а чија заштита је наша обавеза према генерацијама која тек долазе. По његовим речима, Град Панчево доста ради на подизању свести о потреби заштите животне околине: – Као бициклиста, ја бих волео да у граду постоји више бициклистичких стаза и да се тај култ бицикла подигне на виши ниво и да људи буду свесни да је у целом свету, на западу, у Кини, бицикл једно од главних превозних средстава. То би и код нас требало да преузме примат и тада ћемо имати развијену свест, и као град и као појединци који живе у складу са природом – закључио је већник.

Поред већника Ротара, прилику да на Тамишком кеју засаде своје дрво шљиве добили су и три ученика која су на недавно одржаном републичком такмичењу из физике освојили друга места.

В. И.