Иланџа

Свечана академија поводом 125 година од рођења Милоша Црњанског

ВЕЛИКОМ ЦРЊАНСКОМ У ЧАСТ

У Иланџи је у петак 26. октобра 2018. године под покровитељством општине Алибунар, Месне заједнице Иланџа и Центра за културу општине Алибунар одржана традиционална Свечана академија „Дани Милоша Црњанског“ посвећена великану српске књижевности, Милошу Црњанском, чији су родитељи живели у Иланџи, пре него што су се, силом прилика,  преселили у Чонград, у Мађарску, у којем је 26. октобра 1893. године рођен један од највећих српских песника, романсијера, приповедача и публициста.

Свечана академија поводом 125 година од рођења Црњанског започела је парастосом у цркви, након чега су представници општине и места са гостима, посетили кућу Милоша Црњанског и породичну капелу, где су положили венце и цвеће, у знак захвалности и сећања на једног од 100 најзнаменитијих Срба.

Затим је у просторијама Дома културе у Иланџи уприличен културно-уметнички програм,  који је отворио председник општине Алибунар Душан Дакић, који је свим гостима пожелео  добродошлицу и као председник општине и као мештанин Иланџе.

Међу учесницима овогодишње Академије били су и новинари и књижевници Ново Томић и Живојин Драгослав, као и глумац Лепомир Ивковић, који је извео историјску монодраму о Степи Степановићу. Публика је такође, могла да ужива у балету, инструменталу на флаути, вокалним извођењима, хорском певању и песницима.

(Према: Општински портал)