ТРИ ОСНОВНА ПРАВЦА... Дејан Боснић

Сусрети

Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево

КУЛТУРА СЕ НЕ ДА ТАКО ЛАКО ДЕЛИТИ

• Панчевачка Библиотека ће и ове године организовати низ манифестација, као и редовних активности на промоцији књиге и читања, а планова има и у издавачкој делатности
• За набавку нових књига и периодике за ову годину је обезбеђено милион и 650 хиљада динара

Градска библиотека Панчева је протеклог викенда била домаћин фестивала “Књижевност у четири годишња доба” који је, поред домаћих, окупио и писци са простора република бивше СФРЈ, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Македоније.

Како нам је рекао Дејан Боснић, директор панчевачке Градске библиотеке, Фестивал је протекао веома добро, привукао је велики број посетилаца, тако да се може рећи да је дао задовољавајуће резултате. Ова манифестација је, по мишљењу нашег саговорника, леп пример успостављања културне сарадње којим се потврдило да сви ми, иако не живимо више у истој, заједничкој држави, ипак, припадамо јединственом, недељивом културном простору и да смо на неки начин повезани, кроз језик и кроз дух.

О плановима панчевачке Библиотеке за ову годину наш саговорник каже: – Током 2019. године Градска библиотека ће наставити са својим редовним активностима и зацртаним плановима и то у три основна правца. Први и основни је повезан са самом струком, а то је план о пажљивом праћењу актуелне издавачке продукције и у том смислу биће издвојено милион и 650 хиљада динара за набавку нових књига и периодике. Поред тога, наставићемо са нашим активностима и промоцијом књиге и читања, тако што ћемо токо ове године организовати бројне књижевна представљања, трибине, предавања, изложбе – каже директор Боснић. Поред тога, Библиотека ће и током 2019. године наставити са организовањем манифестација, тако да ће се ове године одржати 17. “Мајски дани књиге” са темом аустријске књижевности.

Осим ове манифестације, у плану је и одржавање девете по реду међународне манифестације “Једна књига – један град”. Библиотека ће ове године организовати и два научна скупа: први је планиран за мај месец, у оквиру “Мајских дана књиге” и везан за саму библиотечку делатност “Библиотеке и идентитет”, док би други требало да се одржи до лета са темом “Сто година уједињења Српске Војводине и Србије”. Са оба скупа ће бити штампани зборници радова. Почетком априла ова панчевачка установа културе организоваће низ активности са циљем обележавања Међународног дана Рома.

Кад је реч о издавачким подухватима, Библиотека за ову годину планира издавање два нова броја “Читалишта”, али то није све: – У плану нам је издавање једне историографске студије проф. др Милана Мићића “Банат новембра 1918” о догађајима, виђењима и ставовима. Планирамо издавање још једне историјске монографије “Србија и Југославија – наследници најстарије цивилизације” др Јована Гламочанина, а ту је и нова књига нашег суграђанина Ђорђа Влајића “Град међу вихоровима” – наводи Боснић планове установе на чијем се челу налази. По његовим речима, Библиотека ће ове године издати и једну двојезичну дечију књигу, на српском и на руском, “Јежић у посети вишњицама”, младе руске списатељице за децу Јулије Брикове. 

– Надам се да ћемо до половине године имати још један квалитетан превод нашег драгог  суграђанина и врсног преводиоца са руског Миливоја Баћoвића а то је књига која до сада нигде није објављена на српском језику. Она се тиче Сергеја Јесењина и оних аспеката његовог живота који су мање познати. Верујем да ћемо тиме осветлити један део његовог живота који се до данас сматрао неистраженим – каже на крају разговора за Старт 013 Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево.

И. В.