Славе у Срба

СВ. АРХИЂАКОН СТЕФАН – СТЕПАЊДАН

(9. јануар)

• “Ево, видим небеса отворена и Сина човечијег где стоји с десне стране Бога“. После ових речи би осуђен и каменован до смрти, а међу његовим мучитељима био је и…

По пореклу је био Јеврејин, из области јелинске, сродник апостола Павла. Архиђаконом је прозван јер беше први од седам ђакона, које свети апостоли рукоположише и поставише на службу око помагања сиротиње у Јерусалиму.

Снагом своје вере, архиђакон Стефан чинио је многа чудеса међу људима, а својим злобним противницима, Јеврејима, супротстављао се својом мудрошћу и силом Светог Духа. Посрамљени Јевреји узбунише народ , клеветајући га да је хулио на Бога и Мојсија, те уз помоћ лажних сведока би осуђен. Тада Стефана изведоше пред народ и сви видеше његово озарено лице као у анђела, заправо његово лице било је озарено благодатном светлошћу, као некада Мојсијево. Стаде он говорити о многим добочинствима и чудесима Божијим, које је он учинио за народ Израиљски, а истовремено их осуди за многе злочине и за противљење Богу. Назвао их је издајницима и крвницима и осудио их је за убиство Господа нашег, Исуса Христа. У том тренутку погледа у небо и виде да се отворило над њим и угледа он славу Божију и то објави Јевреијима: „Ево, видим небеса отворена и Сина човечијег где стоји с десне стране Бога“.

После тога га изведоше из града и осудише на смрт каменовањем. Међу његовим мучитељима био је и његов сродник Савле (касније, апостол Павле). Његову мученичку смрт гледала је из даљине Пресвета Богородица са Светим Јованом Богословом, усрдно се молећи Богу за овог истинитог страдалника.

Тело Светог Стефана тајно је узео и сахранио јеврејски кнез и потајни хришћанин, Гамалил.

(Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)

СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ,

СРЕЋНИ СЛАВУ ЖЕЛИ

СТАРТ 013!