НОВИ ПОЧЕТАК... Сузана Пронић, посланица Скупштине АП Војводине

На кафи са…

Сузана Пронић, посланица Скупштине АП Војводине

МОЈА  БУДУЋНОСТ  ЈЕ У МОЈОЈ ЗЕМЉИ СРБИЈИ

• У новој политичкој улози трудићу се да, у оквиру дефинисаних ингеренција и  повећане одговорности, својом активношћу пружим што већи допринос раду локалне самоуправе Града Вршца – поручује посланица Пронић

Рођена је пре 30 година у Вршцу. Основну школу завршила је у Белој Цркви, да би се онда поново вратила у Вршац, где завршава Средњу  хемијско-медицинску школу. Потом одлази на Универзитет у Новом Саду, уписује Природно-математички факултет, на којем је 2014. године успешно одбранила мастер рад  из области биохемије.  Од 2018. године ради у Енолошкој станици Вршац на Микробиолошком и Биолошко-биохемијском одељењу, на пословима аналитичара микробиологије, а истовремено је и на последипломским студијама на Биолошком факултету београдског Универзитета. После овогодишњих избора, одржаних 21. јуна, постаје посланица Скупштине АП Војводине, са листе „Александар Вучић – За нашу децу“.

Наша саговорница на кафи за новембарски број Старта 013, уз све мере предострожности, је Сузана Пронић, изузетна личност, не само на основу првог утиска, чији поглед на свет око себе превазилази уобичајена размишљања на ту тему, чак и онда када та тема није непосредни повод разговора. Посебно речит осмех је само део целе приче, дајући тој причи необичну динамику у свим њеним сегментима изражајности.

-Док сам студирала доста сам путовала по Европи и управо ти сусрети  и дружења са грађанима разних држава и разних националности, свако од њих са својим културним идентитетом, уверили су ме да је Србија конститутивни део те европске породице, али и да је моја будућност везана управо за ту  и такву Србију – започиње ту причу, коју смо спомињали, наша саговорница, са погледом из очију који готово мелодијски прати сваку њену реч.

ПОЧЕТАК… Сузана на одбрани мастер рада

Следи наше логично питање, да ли је и политика део те приче како би она била успешна од самог почетка па до краја.

-Да бисте дали свој допринос ономе што очекујете од своје земље коју волите, неопходан је и активни друштвени ангажман, посебно младих људи, јер они су њена будућност, а да би та будућност била успешна мора се бити активан  у садашњости, а не стајати по страни и чекати, и зато сам ја решила да своје ангажовање започнем у окружењу у којем сам одрасла – наставља причу Сузана Пронић, посебно истичући да је своје политичко ангажовање започела у Градском одбору СНС у Вршцу, пошто је била уверена да се оно што је тада, као председник Владе Србије, радио Александар Вучић за Србију, у „потпуности поклапало са мојим виђењем будућности Србије и са свим оним искуствима које сам стекла путујући по Европи“.

Наша саговорница каже и да у „данашње време политику многи доживљавају на погрешан начин“, не схватајући да је политика „највиши ниво друштвеног деловања, али и одговорности“ и да сваки појединац, у складу  „са својим знањем и вештинама“ треба да пронађе себе и своју улогу у напретку и развоју друштвеног окружења у којем живи.

Сузана Пронић, с тим у вези,  истиче да су управо тако нешто на делу демонстрирали чланови ГО СНС у Вршцу, који су на тим основама „као једна велика и сладна породица састављена од  појединаца, који схватају своју друштвену улогу, успели да 2016. преузму судбину Вршца у своје руке, да Вршац покрену путем развоја у свим сегментима, што су грађани, убедљивом подршком напредњачкој листи,  несумњиво потврдили и на локалним изборима, и ове, 2020. године.

ПУТОВАЊА... Сузана на једној од бројниј дестинација које је до сада обишла

-За те четири године, локална самоуправа је урадила много тога, од институционалних промена које су довеле до ефикаснијег функционисања свих градских структура, па до бројних инвестиција, за чији би ми набрајање био потребан још један разговор са вама – каже наша саговорница, посебно истичући да је за њу „најважнија комплетна промена политике Града према младима, и то кроз разне пројектне активности и подстицаје како би се, након школовања, млади и образовани људи вратили свом граду и преузели одговорност за његову судбину“.

А сад мало да поразговарамо о посланичком мандату наше саговорнице у Скупштини АП Војводине. За некога ко је тако речит и ко је тако изражајан, не треба превише потпитања.

  • Посебно сам захвална на искреној подршци мојој Српској напредној странци, која је у мени  и мојој личности препознала  све оно што је неопходно поседовати за тако једну одговорну функцију те сам, после великог поверења грађана листи „Александар Вучић – За нашу децу“,  изабрана за посланицу Скупштине АП Војводине, а потом, након конституисања новог скупштинског сазива, и за чланицу два одбора, и то Одбора за науку и образовање и Одбора за здравство, социјалну политику, рад, демографску политику и друштвену бригу о деци – прича наша саговорница на тему посланичког мандата, али  осећамо да имаона  ту да  каже и још нешто.

-Први сусрет са радом Скупштине АПВ представљао је за мене један сасвим нови изазов, најпре, као нови степеник у политичкој каријери, а самим тим и додатна одговорност, у посве новом окружењу. У новој политичкој улози трудићу се да у оквиру дефинисаних ингеренција и  повећане одговорности, својом активношћу пружим што већи допринос раду локалне самоуправе Града Вршца – поручује посланица Пронић, не заборављајући

да дода  да ће и даље наставити да у ГО СНС ради „на мотивисању и развоју младих чланова странке, који су све бројнији, као и њеном даљем подмлађивању.

И порука свим младима:

-Свим младим људима у нашој Србији, без обзира на степен образовања, желим да поручим да је Србија једина отаџбина коју имамо, и зато је неопходно да свако од нас да несебичан допринос даљем развоју нашег друштва и креирању још лепшег окружења за живот генерација које долазе – за крај нашег дружења уз кафу, на прописаној удаљености, напомиње Сузана Пронић, додајући да „без марљивог рада и храброг корачања ка зацртаном циљу, не можемо очекивати боље сутра, јер нам са неба неће ништа случајно пасти.“

С. Батало

Пројекат „Град Вршац – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.