Панчево

Одржана 6. седница Скупштине града Панчева

КОРОНА ВИРУС „НАПАО“ И БУЏЕТ

• Расходна страна буџета мања за нешто више од 329 милиона динара, али то корисници буџета, директни и индиректни, неће осетити

У складу са свим епидемиолошким мерама предострожности, како у самој скупштинској сали, тако и ван ње, данас је одржана 6. седница Скупштине града Панчева, којој је председавао њен председник, Тигран Киш.

Судећи по првој и другој тачки  дневног реда, разлог за одржавање шесте седнице, само две недеље после пете, је јасан. Пандемија и њене последице по буџет Града.

О томе је говорила Драгана Купрешанин, заменица градоначелника, која је управо ту чињеницу изнела као основни разлог за нову корекцију буџета, на њговој и приходној и расходној страни, као и за измену важеће одлуке о изради  плана развоја Града Панчева у периоду од 2021. до 2027. године.

Драгана Купрешанин је истакла да је по основу прихода у првих десет месеци ове године, односно њиховог смањења због последица пандемије, неопходно смањити расходну страну буџета за 329.044.434 динара, а што се, како је рекла „ни директни ни индиректни корисници буџета неће осетити“, тако да ће средстава за школе, вртиће, комунални сектор, субвенције, улагања у путну инфраструктуру бити у предвиђеним оквирима.

Што се тиче укупних примања и прихода у овој години, а у складу са предвиђеним расходима, новом ребалансом је предвиђено да би они требало да буду у висини од 5.776.888.331 динар, што је знатно мање од првобитног плана.

Зашто?

-Зато што је због пандемије и одлуке Владе Србије о помоћи привредним субјектима, плаћање пореза наа зараде одложено, и то за три месеца,  што је било неопходно ради задржавања радних места и очувања привредне активности. Та средства биће доступна у 2021. години, како је то предвиђено Владином одлуком, тако да ћемо тада моћи рачунати на њих приликом креирања буџета за наредну гидину – рекла је Драгана Купрешанин.

Одборници су усвојили и одлуке о детаљној регулацији  плана развоја Хиподрома и расплета водова ТЕ-ТО на територији Града Панчева, уређењу саобраћаја у граду, као и одлуке  измени планова рада јавних предузећа и преименовању директора сеоских домова културе у в. д. статус.

(Фото: ТВ Панчево)

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево