НОВА ОПРЕМА, НОВЕ МЕТОДЕ... Др Слободан Овука

Годину дана после

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

ШТО САМ НАЈАВИО УГЛАВНОМ ЈЕ УРАЂЕНО

• Ускоро креће реконструкција око осам хиљада квадрата простора у панчевачкој болници •  После тога следи наставак набављања нове опреме и стварање стручне кадровске основе за даљи развој ове здравствене установе • У току конкурс за пријем осам лекара и 12 медицинских техничара

ПОСЛЕ годину дана проведених на челу Опште болнице Панчево, директор ове установе др Слободан Овука каже за Старт 013 да је од онога што је тада обећано доста тога и урађено. Свакако најважнији посао јесте реконструкција Интерног одељења што већ годинама представља највећи проблем ове здравствене установе. Др Овука подсећа да када је дошао у Болницу, овај посао је био успорен због судског процеса са пројектантом.

– У сарадњи са Покрајинском владом, ми смо паралелно са овим судским процесом прибављали неопходну документацију тако да смо убрзо дошли до коначног пројекта за који су своју сагласност дали надлежни и градски и покрајински секретаријат. Покрајинска Управа за капитална улагања је расписала јавну набавку на коју се пријавило два понуђача од којих је изабран онај који је дао повољније услове. Тренутно чекамо одлуку републичке комисије по питању жалбе за заштиту законитости, коју је поднео други понуђач, а која може потврдити ову одлуку или је вратити на почетак. За реконструкцију око осам хиљада квадрата простора свакако је издвојено 500 милиона динара – објашњава наш саговорник и даље каже да би реализацијом ове реконструкције били решени многи проблеми у панчевачкој Болници, од рада Грудног одељења и Неурологије до Завода за јавно здравље, који ће бити измештен на друге локације, а чиме би се вратили хумани услови за лечење пацијената. Како каже директор др Овука, планирано је да радови трају шест месеци, што ће значити да ће Болница током тог периода функционисати у отежаним условима што опет, по њему, представља малу жртву наспрам свих година чекања да се овај важан посао обави.

АЛИ, ЗАКОН…

  Последњих година Град Панчево је на много начина желео да помогне панчевачкој Болници, али то некада није могуће: – Примедба ревизора била је да Град не може да помаже установе којима није оснивач и ту се ништа није променило, тако да ћемо ми наставити ту сарадњу, али у оквирима закона – напомиње др Овука и, када су локалне власти у питању, захваљује се  Општини Алибунар и председнику ове општине Предрагу Белићу, што су Болници донирали два милиона динара којом је реконструисана гасна станица за медицинске гасове.

 

А након ове реконструкције, план је набавка нове опреме, напомиње др Овука. Он подсећа да је један од његових планова када је дошао на место директора јесте био и унапређење струке, и опреме и кадрова. Иако сматра да се ту може још тога урадити, др Овука оцењује да је и по овом питању доста урађено. – Пре свега, успели смо да набавимо нови УЗ апарат са свим неопходним сондама за педијатрију. У међувремену још једна лекарка је завршила субспецијализацију тако да сада имамо два дечја кардиолога, што је за установу овог типа реткост. Уз помоћ удружења лекара из САД и Канаде, набавили смо УЗ апарат за радиологију, а такође је и онкологија добила нов апарат. Од Слободана Чалића из Норвешке добили смо један апарат за ултразвук срца, тако да ће наши пацијенти сада лакше долазити до таквих прегледа а набављен је и један УЗ апарат за урологију где ћемо од јесени увести и нове методе лечења које се код нас до сада нису радиле. Панчевачко предузеће Алмекс нам је донирало лапораскопски стуб вредан 60 хиљада евра, што ћемо искористири када у октобру будемо организовали хируршку радионицу на којој ће учествовати најбољи лекари из Србије, као и гости из иностранства – набраја др Овука све постигнуто и додаје да се и по питању кадрова кренуло напред.

Прошле године панчевачка Болница је запослила пет лекара, а реализовано је и осам специјализација и четири субспецијализације. Он напомиње да је завршен и конкурс за пријем осам лекара и 12 медицинских техничара и наводи да је новим кадровским планом добијена могућност нове систематизације, којом би се отворио простор за 50 нових радних места.  –   Довели смо неколико специјалиста тако да смо покрили вакуум створен одласком појединих лекара у пензију, а кадровски смо ојачали и пријемно-ургентну службу, чиме је убрзан и проток пацијената. Стање је боље него што је било пре годину дана, урадили смо доста и на подизању нивоа хигијене, а после 30 година, нашим средствима или уз помоћ донатора окречене су неке просторије. Увели смо свакодневне контроле хигијене на одељењима што је резултирало падом броја болничких инфекција. Све то представља напредак по питању квалитета наших услуга.

Директор панчевачке Болнице каже да управо тај напредак по питању квалитета услуга, уз реконструкцију Интернистичког одељења и набавке модерне опреме и представља његову визију развоја установе на чијем је челу. Поред тога, и константна едукација без које нема напретка у медицини биће приоритет у наредном периоду.

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ

У међувремену, од нашег разговора са др Овуком одбијена је жалба за заштиту законитости другог понуђача на тендеру за овај пројекат тако да је 5. септембра и потписан уговор о реконструкцији Интерног одељења са београдском фирмом „Модулор“. Како је потребно изабрати још стручни надзор на овом пројекту, очекује се да би први радови на реконструкцији овог одељења панчевачке болнице могли започети већ крајем септембра.

 

– Задовољан сам односом запослених према струци и желим да их подржим у њиховим амбицијама, али и да им пружим боље услове за рад. Едукација ће бити тренд без обзира на материјално стање јер је то оно што ће одржати квалитет рада, а сигуран сам да никад боља није била атмосфера по питању помоћи младим лекарима. Најесен ћемо на специјализацију послати четири лекара, а у априлу још шест. Поред едукације, занављање и набавка нове опреме и увођење нових метода лечења биће наш приоритет у наредном периоду – напомиње др Овука и оцењује да је и по питању организације службе урађен велики посао од стране Министарства здравља у последње три године. Он се осврнуо и на предлог новог закона који предвиђа поновно увођење здравствених центара.

– Мислим да је то добра идеја. У једном граду као што је Панчево, тешко је одвојити Болницу од Дома здравља. Ми смо упућени једни на друге. Како сам Дом здравља водио четири године, а после годину дана проведених овде, јасно је да је лакша координација овим установама из једног места, то би било и лакше и јефтиније, пошто би то захтевало мање немедицинског особља – објашњава наш саговорник и сматра да би тиме и лекарима ДЗ било лакше да напредују и специјализирају се.

И. Владан