НЕКО ЧЕКА... Др Радмила Раилић Ристовска и... давалац

Хуманост на испиту

Активности Службе за трансфузију крви Панчево током овог лета

ДОБРО ЈЕ, СТИГАО ЈЕ СЕПТЕМБАР!

• У панчевачкој Трансфузији током овог летњег, увек критичног периода, недостајуће дозе крви обезбеђене су кроз редовне акције, захваљујући добровољним даваоцима, али и грађанима који су се одазивали на позиве

ТОКОМ летњих месеци, све службе трансфузије  па тако и панчевачка, имају проблем са обезбеђивањем резерви крви. У наведеним месецима, резерве  су углавном ниске, довољне за несметано функционисање болнице, за два до три дана док би оптимално било за пет до седам дана. У панчевачкој трансфузији током овог периода, ситуација је била променљива, каже за Старт 013, др Радмила Раилић Ристовска, шеф Одељења базичне трансфузије.

     – Осим што су биле ниске резерве крви свих крвних група, појединих дана биле су и изразите несташице појединих крвних група – О негативне и А негативне крви. Начин, како смо и овог лета успели да превазиђемо несташице крви је да смо покушали да организујемо редовне, планиране акције којих је у овом периоду много мање, него што је то у другим месецима у току календарске године. Затим, наши суграђани реаговали су на апеле упућене преко локалних медија, као и на личне позиве телефоном које смо упутили даваоцима крви – даваоцима по позиву  – рекла нам је наша саговорница и додаје да је ситуација у овом тренутку слична. Ниске су резерве свих крвних група, посебно А позитивне крви, тако да се праве мање рестрикције код примене крви у лечењу, тамо где то медицински критеријуми дозвољавају, а у договору са ординирајућим лекарима.

Како каже др Раилић Ристовска, панчевачка Трансфузија годишње а у сарадњи са својим активима организује око 120 акција прикупљања крви, али додаје да су током летњих дана и те активности смањене, баш из разлога што је то период годишњих одмора, путовања па је број давалаца мањи. –  Током лета реализовали смо све планиране акције па смо тако у акцији у ЈКП “Хигијена” 17. августа имали 14 давалаца, а током дводневне акције у “Петрохемији”, која је највећи ресурс, обезбеђују око 800 јединица крви годишње, 8. и 9. августа прикупили смо 107 јединица крви. Уз ванредну акцију у којој је 13 запослених Завода за јавно здравље 18. августа дало крв, све то је довело до стабилизације резерви крви у првој половини августа.

Наша саговорница истиче да се у Служби радују првим септембарским данима и наредним акцијама прикупљања крви у школама и другим активима, пошто ће то донети мало безбрижнији период по питању резерви крви, али додаје да је запослене пријатно изненадило то што је током најтоплијих дана овога лета, велики број грађана, некада и преко 15 њих дневно, самоиницијативно долазило у службу да да крв: – Захваљујем се свима који су дошли како у редовним акцијама, самоиницијативно или по позиву, а посебно када су нам биле потребне одређене крвне групе чиме су директно помогли лечење наших суграђана.

Ниске резерве крви нису довеле до проблема у лечењу у панчевачкој болници какви су се појављивали у већим градовима и терцијерним здравственим установама. То је разумљиво, објашњава докторка, пошто  се најтежи болесници из целе Србије лече  управо  у овим здравственим установама. Највећи потрошачи крви у панчевачкој Болници, али и уопште су пацијенти којима се раде веће хируршке интервенције, као што је уградња протезе кука, политрауматизовани, затим хематолошки пацијенти и пацијенти са малигним болестима, било да се лече хируршки или палијативно, којима је, због хемотерапија најчешће потребна  компонента крви – концентрати тромбоцита.

– Оно што је помогло у превазилажењу проблема ниских резерви крви током лета јесте и дугогодишња  сарадња Службе за трансфузију крви са локалним медијима и сарадничком мрежом. Црвени крст и Трансфузија су партнери у процесу обезбеђивања резерви крви. Посебно бих истакла допринос  волонтера Црвеног крста. То су млади људи који се добровољно ангажују  и део свог слободног времена поклањају за добробит целе заједнице, помажући нам у акцијама  и учествујући у пропагандним и мотивационим активностима везано за добровољно давање крви – објашњава др Раилић Ристовска и напомиње да ову службу чини стручни тим који се бави прикупљањем крви и њеном припремом за лечење болесника и то 24 часа дневно, 365 дана у години.

И. В.