ДОМИНАНТНА... црква у Делиблату (Фото: Википедиа)

Делиблато

Црква која је пуних 80 година била без иконе за целивање

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ПРЕНОСА МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ

• Храм је утврђен за споменик културе 1950. године, а за споменик културе великог значаја 1991. године

 

Српска православна црква у Делиблату, у општини Ковин, подигнута на брежуљку који доминира селом, посвећена је Преносу моштију Светог Николе.

Према подацима црквене хронике из 1861. године, коју је писао свештеник Јован Глигоријевић, данашњи храм у Делиблату, подигнут је 1778-1779. и то близини старог који је био срушен.

То је једноставна типизирана грађевина са скромним торњем на западној страни, чији је иконостас осликао, 1788. године, Јаков Орфелин. Најуспелије иконе су овалне иконе циклуса Мука Христових. На стубовима у припрати храма налазе се иконе Христа и Богородице које стилски припадају ранобарокном периоду.

Године 1826. црква је страдала од грома, када су кров, торањ и три звона била скоро у потпуности уништени. У тако руинираном стању црква је остала све до 1861. године, када су, под надзором архитекте Јозефа Зигла из Беле Цркве, изведени радови на обнављању оштећених објеката. Набављено је и ново звоно из Вршца, и то од звоноливца Боте. Из те године су и „Христов гроб“, рад сликара Живка Петровића из Јакова и дрворезбара Михаила Костића из Великог Бечкерека, који се данас налазе у цркви.

Црква је пуних 80 година била без иконе за целивање, а онда рад на изради иконе поверен Лазару Николићу, који је посао завршио 1859. године.

Када су 1788. године Турци продрли у село, ушли су и у цркву, уништавајући иконе, које су 1886. године, када је обновљена и унутрашњост храма, рестауриране.

Године је и 1906. изведени су радови већег обима, о чему постоји натпис на мермерној плочи, у наосу. Том приликом сликар Дејановић осликао је и унутрашње зидове цркве.

У црквеној порти налазе се три надгробна споменика , од ружичастог мермера са крстом, и то породице чији је најзначајнији представник легендарна жена, сеоски кнез Анђелија Максимова.

Српска православна црква Преноса моштију Светог Николе у Делиблату утврђена је за споменик културе 1950. године, као и три надгробна споменика, а за споменик културе од великог значаја 1991. године.

                                                                                    (Старт 013)

Пројекат „Знакови поред пута“  суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.