ОПТЕРЕЋЕЊЕ ЗА БУЏЕТ... Дом здравља Опово, још увек у великим дуговима (Фото: Сиб)

Опово

Одржана 5. седница Скупштине општине Опово

БУЏЕТ АМБИЦИОЗАН, АЛИ ШТЕДЉИВ И РАЦИОНАЛАН

• Бићемо рационални, штедљиви, али и амбициозни и оријентисани ка овим пројектима и инвестицијама, када дођемо овде, да вам положимо рачун, то ћемо чинити уздигнуте главе и заједно ћемо бити тим који побеђује, истакао је Милош Марков, председник општине

На свом петом заседању у овој години, одборници Скупштине општине Опово одлучивали су о најважнијој теми за ефикасно функционисање локалне самоуправе у 2021. години – о буџету. Сем тога, одборници су, и с тим у вези, усвојили и кадровски план за нормално функционисање Општинске управе.

Одлуком одборника, укупнио приходи и примања општинског буџета у 2021. години планирани су у износу од 463.700.000 динара, што је за близу 80 милиона динара више у односу на овогодишњи буџет.

Обраћајући се одборницима,  Милош Марков, председник општине, одлуку о буџету оценио је као амбициозну, али и као рационалну и реалну,

-Желим да вас упознам да су нам планирани приходи веома реални и рационални и укупно износе 170.250.000 динара, које приходујемо од пореза на доходак, добит и капиталне добитке, ту нам спадају порези на зараде, на обављање самосталне делатности, затим, на приходе од имовине и остале приходе у планираном износу од 123.050.000 динара, потом пореза на имовину, који је планиран на нивоу од 40.500.000 динара, пореза на добра и услуге, у износу од 5.900.000 динара и комуналне таксе у висини од 800.000 динара. Када на ове приходе од пореза додамо државне трансфере, који на годишњем нивоу износе 83.677.000 динара и друге приходе, где спадају приходи од имовине, продаје добара и услуга, наплате казни и неодређени приходи, добијамо у кумулативу ппланираних 279.889.000 динара, које смо распоредили кроз буџет за наредну годину – рекао је Марков, истичући да је 40.000.000 динара планирано за отплату дугова, од чега 34.500.000 динара за дугове Дома здравља, истовремено захваливши Влади Србије и председнику Србије, који су из буџетске резерве обезбедили 30.000.000 динара за Општину Опово.

Председник Марков је изразио и разочарење што ће ова средства отићи у враћање дугова „које нисмо ми направили, али смо ми одговорни људи и као такви ми ћемо у овом сазиву бити ти који ћемо решити овај дуг који годинама нико решавао није.“

Од ппланираних пројеката, Марков је поменуо изградњу трафо станице у Сакулама, завршетак пута Опово – Дебељача. завршетак комасације у КО Баранда, повећан је износ средстава за спорт, за заштиту животне средине, за потребе месних заједница, а обезбеђена су и средства за нормалнои функционисање свих оних према којима Општина Опово има обавезу да финансира из свог буџета, а обезбеђена су и средства за пројекте за којима се укаже потреба.

На крају је Милош Марков обећао да ће „ова извршна власт водити стриктну контролу где се и како се троши новац грађана општине Опово, да ћемо бити рационални, штедљиви, али и амбициозни и оријентисани ка овим пројектима и инвестицијама, када дођемо овде, да вам положимо рачун, то ћемо чинити уздигнуте главе и заједно ћемо бити тим који побеђује.“

Било је и кадровских одлука.

Најзначајнија је свакако она која се тиче састава Управног одбора ПУ „Бамби“. Уместо Гордане Рајшић и Љиљане Лаловић, које су именоване на функције директора и помоћника директора ове установе, нови чламнови УО из реда запослених су Сања Стефанов и Ивана Јовичин.

Именовани су и нови чланови више општинских савета, а усвојена је и оставка др Зорана Тасића, који је недавно постао заменик секретара у Покрајинској влади.

(Старт 013)

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.