ВЕЛИКЕ РУКЕ, МАЛЕ ГЛАВЕ... Желислав Пољак у једној од соба Спомен-дома

Посетили смо…

Спомен – кућа Мартина Јонаша у Ковачици

У ЊОЈ СУ СОФИЈА И АЛЕН  И ПРЕНОЋИЛИ

• У Ковачици је пре пет година отворен Спомен-дом Мартина Јонаша, где посетиоци могу видети где је и како је овај светски познати сликар живео и стварао, али и друге занимљиве ствари из његовог богатог животног опуса

На 90. годишњицу рођења светски познатог сликара наиве Мартина Јонаша, маја 2014. године, у његовој родној Ковачици отворен је Спомен-дом овог уметника, како је он сам за живота и желео. Претварање његове родне куће у својеврсни музеј, који је обогатио   туристичку понуду ове банатске вароши, финансијски су помогли владе Словачке, Србије, Аутономне Покрајине Војводине, као и Национални савет словачке националне заједнице и Општина Ковачица.

Како нам је рекао Желислав Пољак, кустос ове установе, Мартин Јонаш је био светски познати сликар наиве, један је од оснивача Галерије наивне уметности, која од оснивања окупља ковачичке сликаре овог правца, али и њен велики колекционар. Рођен је у Ковачици у сељачкој фамилији, али је већ са 21 годином, када је свет чуо за њега и његову уметност, њиву заменио атељеом, у којем је током живота насликао велики број слика на којима су људи били највећи мотив, и то људи са великим рукама и ногама и малим главама, по чему се свака његово дело може препознати. Током живота излагао је на око 450, што индивидуалних што колективних изложби, у преко 50 земаља света, добио је више од 50 значајних награда од којих је вероватно најпознатија она коју је 1978. године добио у Италији за своју графику, а коју је поделио са Салвадором Далијем што, како каже наш домаћин, говори колико је његова уметност била цењена у светским оквирима. Мартин Јонаш је умро 1990. године у Ковачици, где је и сахрањен.

Свечана соба за пријем гостију

Осим што је био сликар, Јонаш је био и велики колекционар. У његовом Спомен-дому може се видети само један део његових колекција, било да је реч о преко 1700 оцртаних тањира, колекцији поштанских марки, кованица, црквених књига или намештаја. У овој кући постоји више различитих соба: једна је  плава соба, уређена у скромном, традиционалном словачком стилу са преовлађујућом плавом бојом, везом и завесама, док се у другој спаваћој соби, осим његових слика и неколико црквених књига, може видети и стари лустер-петролејска лампа, у којој је, по причама,  Јонаш скривао новац од своје жене.

ПЕЛЕ, УРСУЛА…
Спомен дом Мартина Јонаша посетиле су многе познате личности међу којима и Урсула Андерс, која и сама поседује неколико Јонашових слика, затим, велики фудбалер, Пеле, Ролингстонси, као и Софија Лорен и Ален Делон. Њих двоје су решили и да преспавају у Дому, у једној двокреветној соби, али је ујутру, прича се,  постељина била згужвана само на једном кревету.

Кустос Пољак нам је за собу уређену у оријенталном стилу, у којој је смештена библиотека, рекао да је то намештај који је Мартин Јонаш добио од некадашњег амбасадора Турске у Београду, а у замену за његове слике.

Једна од спаваћих соба и лустер који је служио и за…

-Кућа је иначе купљена од Мартиновог сина и данас, осим мањих измена, изгледа управо онако каква је била док је он био жив. Поред свега, и поткровље ове куће је уређено као изложбени простор тако да ће неки занимљиви предмети ускоро бити изложени у том простору – напомиње кустос Спомен-дома и додаје да посете овој установи још увек нису стигле до неке очекиване тачке, али и да се то полако поправља. Посетиоци се обавештавају путем сајта Туристичке организације Ковачица о Дому, али и да сви посетиоци Галерије наивне уметности обично дођу и у овај Спомен дом. Посебне посете чине амерички туристи, који долазе са крузера и који током целе сезоне, која се ових дана завршила, долазе да виде шта нуди и Галерија и Спомен-дом, што чини све комплетнија туристичка понуду општине Ковачице.

И. Владан