БУДУЋНОСТ ЈЕ ВЕЋ ДАНАС... Сања Петровић

Интервју

Сања Петровић, председница Општине Ковин

ЗА ГРАЂАНЕ ОПШТИНЕ  КОВИН БУДУЋНОСТ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛА

• У време мандата ове власти  изграђено је неколико десетина километара путева, уређена села, амбуланте, домови културе, месне заједнице, изграђена постројења за пречишћавање воде у Баваништу и Скореновцу, Сала за мале спортове у Ковину, отворена  нова зграда Хитне медицинске помоћи, а од јануара биће у функцији и нови објекат предшколске установе „Наша радост“,  чиме ће Ковин постати једна од ретких општина у којој неће постојати листа чекања

• Како оцењујете досадашњи учинак локалне самоуправе од када сте Ви на њеном челу?

-Учинак бих оценила високом оценом, с обзиром на то да је реализовано све оно што је планирано и обећано – а то је велики и озбиљан задатак за сваку озбиљну власт, што сматрам да ми у Општини Ковин то сигурно јесмо.

 Шта вам је било најтеже у првим месецима промене власти?

  • С обзиром на чињеницу да сам после локалних избора 2017. године поново изабрана за председника општине, нисам наишла на непознате или непремостиве проблеме, заправо, мој тим и ја само смо наставили тамо где смо стали. У великој жељи да оправдамо дато нам поверење да завршимо што смо започели, као и да започнемо све оно што смо издвојили као приоритете, а у циљу свеопштег задовољства наших грађана, ништа нам није било тешко. Напротив, све тешкоће схваћене су само као додатни изазов и задатак на који се мора одговорити на што адекватнији начин.

У чему се огледа суштинска разлика између претходне власти демократа и актуелне власти напредњака?

-Демократе су како у држави, тако и у Ковину, били рушилачки настројени, лажљиви, лењи и користољубиви. Само у Ковину, за време њихове владавине, затворено је око 30 фирми, од којих су неке биле гиганти у ширем окружењу, па и у земљи – попут Шећеране, а онда и „Звезда“, „Пролетер“, Беко, ПИК… а хиљаде радника нашло се на улици.

НАЈНОВИЈЕ… Сања Петровић на отварању нове зграде Службе хитне помоћи

Српска напредна странка власт обавља одговорно и озбиљно, покушава  и успева да обезбеди што више радних места нашим суграђанима. И до краја ове године очекујемо још закључених уговора са инвеститорима, јер су процедуре у завршној фази.

Поред тога, када су демократе обављале власт или, рекла бих, мислили само на себе и чекали да им време прође не мислећи ни на Ковин ни на грађане, што се види и по томе што ниједан капитални објекат у то време није изграђен, а постојећи су нам „предати“ у потпуно руинираном стању, СНС реконструише и гради на све стране. Ту мислим на километре асфалта, изграђене капиталне објекте, на уређење села, почев од просторија месних заједница, до  амбуланти, домова културе, паркова, сеоских гробаља…

Такође, битни су нам сви – предузећа која сада одлично раде свој посао, удружења, клубови, КУД-ови. Свима посвећујемо пажњу и максимално помажемо, што опет није био случај раније.

Који су то најзначајнији пројекти који су реализовани у општини Ковин, од када сте Ви на   њеном челу?

-Оно што сам поменула у оквиру претходног одговора у вези са капиталним објектима и радовима, сада ћу и побројати: изградња објекта Хитне медицинске помоћи и објекта за физикалну медицину; изградња постројења за пречишћавање воде за пиће насеља Баваниште; инфраструктурно опремање радне зоне – блока 119 у Ковину; санација Главне црпне станице отпадних вода у Ковину; санација саобраћајница у блоку 116 у Ковину; изградња кишне канализације у блоку 116 у Ковину; изградња новог, још једног објекта предшколске установе „Наша радост“  и његово опремање, а који ће бити отворен почетком године и онда ће Ковин бити једна од ретких општина у којој неће постојати листе чекања; изградња Сале за мале спортове у Ковину; изградња дела водоводне и канализационе мреже у блоковима 74 и 94 у Ковину (насеље преко Поњавице); спровођење поступака комасације у К.О. Скореновац и К.О. Плочица; изградња обилазнице око Баваништа; изградња путева: пут Делиблато – Гај, у дужини од 4 километра; пут Ковин – Мало Баваниште, 10 километара; Ковин – Шљункара, километар пута; Плочица – Плочички рит, пут у дужини од 6 километара и део пута Гај – Манастир са паркингом; реконструкција и опремање објекта за Дневни боравак за децу са сметњама у развоју (као јединице Центра за социјални рад); реконструкција зграде Психогеријатрије А, у оквиру Специјалне болнице за психијатријске болести Ковин; реконструкција Макете Дунава на Старом граду у Ковину; постројење за пречишћавање воде за пиће у Скореновцу, а у току су радови у Плочици, а онда и у Дубовцу.

Јесте ли задовољни сарадњом са републичком и покрајинском влашћу и у чему се она огледа?

-Сарадња са републичком и покрајинском влашћу је изузетно добра. Заједничким средствима успешно је реализовано више од 40 пројеката. Осим финансијске помоћи, коју добијамо кроз финансирање пројеката, на раполагању су нам и за сву другу стручну помоћ и савете. Организују стручне скупове и обуке које су од великог значаја за рад локалне самоуправе. Када сведемо рачуницу, путем разних конкурса у протеклих неколико година са виших нивоа власти „унели“смо у општину око 950 милиона динара, што је готово још један годишњи локални буџет.

Ево, да најавим да ће, захваљујући управо одличној сарадњи са вишим властима,  наредних дана свечано бити пуштен у саобраћај проширени и пресвучени пут Ковин -Делиблато, деоница од 6,1 км, коју су радили „Путеви Србије“. Ми се надамо да је наредни велики посао – када успемо да договоримо реализацију – реконструкција пута Делиблато – Мраморак, чиме у великој мери решавамо комплетну путну инфраструктуру на улазима и излазима територије ковинске општине.

С. Батало

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.