Прес

Потпуковник полиције Јовица Антонић, кординатор ПУ Панчево, за Старт 013

ШКОЛСКИ ПОЛИЦАЈАЦ БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У ШКОЛАМА

• У свим основним и средњим школама у Србији, као и на подручју ПУ Панчево, појачано је присуство полиције, а током трајања наставе обезбеђено је стално присуство школског полицајца – каже за Старт 013 Јовица Антонић, координатор Полицијске управе Панчево

Поводом трагичних догађаја који су потресли Србију, замолили смо потпуковника полиције Јовицу Антонића, координатора Полицијске управе Панчево, за изјаву. Ево шта нам је рекао:

Један од приоритета Министарства унутрашњих послова je заштита безбедности ученика, запослених у школама и школа, као и очување мира и сигурности свих грађана.

У циљу заштите деце и свих грађана Републике Србије, у току трајања наставе у свим основним и средњим школама обезбеђено је присуство школског полицајца, како бисмо заједно превазишли ову тешку ситуацију у којој се налазимо.

Припадници Министарства унутрашњих послова, у наредном периоду, интензивираће превентивне активности, као што су предавања, пројекти, трибине и интерактивне радионице, са циљем подизања безбедносне културе и свести деце и младих, као и заштите од свих ризика у којима се могу наћи током боравка у школи, на путу од куће до школе, као и на друштвеним мрежама.

Министарство још једном апелује на све грађане да сачувамо разумност и стабилност, поготово када су у питању наша деца која информације прате из различитих извора и медија. Неопходно је да њихови профили на друштвеним мрежама буду под родитељском контролом, али је једнако важно да одрасли покажу највиши степен одговорности и не објављују и не деле непроверене и непримерене садржаје на друштвеним мрежама.

Апелујемо и на децу да воде рачуна о понашању и покажу своју одговорност, како бисмо сви заједно допринели смањењу вршњачког насиља и учинили безбедно окружење за живот и рад ученика, запослених у школама и школа.

ПРЕДАЈА НЕРЕГИСТРОВАНОГ ОРУЖЈА И МУНИЦИЈЕ

Министарство унутрашњих послова, поводом позива на предају нерегистрованог оружја и муниције, обавештава грађане да осим личног доласка и предаје, могу контактирати најближу полицијску станицу и позвати полицијске службенике да дођу по оружје и експлозивне направе и преузму их.

Грађани нерегистровано оружје, муницију и експлозивне направе могу предати без напуштања свога дома, позивом најближој полицијској станици која ће упутити патролу на дату адресу и оружје преузети.

Наглашавамо да током периода предаје нерегистрованог оружја, до 8. јуна, грађани који то учине неће сносити никакву кривичну одговорност и последицу, нити ће морати да доказују порекло оружја и доносе било какву документацију.

Такође, истичемо да грађани приликом предаје нису у обавези да се легитимишу.

Свакога дана од 7 до 19 часова грађани могу предати нерегистровано оружје, било да је реч о оружју које по закону не може бити у поседу грађана (аутоматске пушке и минско експлозивна средства), као и кратко и дуго полуатоматско ватрено оружје.

Министарство унутрашњих послова позива и оне грађане који нису предали полицијским станицама на чување оружје након смрти власника, да то сада и учине.

Грађани јужнобанатских општина чија надлежност је Полицијска управа у Панчеву, оружје, муницију и експлозивне направе могу предати у свим полицијским станицама или телефонским позивом, да полиција дође на наведену адресу – каже Јовица Антонић, координатор ПУ Панчево.