Наш саговорник
Душан Ћурчић, заменик председника Општине Пландиште

СВЕ ЗА БОЉЕ СУТРА СВИХ НАШИХ ГРАЂАНА

• На територији Општине Пландиште тренутно се активно реализују пројекти који се тичу побољшања и унапређења инфраструктуре, здравства и школства, ученичког и студентског стандарда и свега онога што је од значаја за комфорнији живот свих наших грађана и грађанки

 

Извођење радова на уређењу комуналне инфраструктуре део је једног великог пројекта који Општина Пландиште реализује већ годинама уназад, оцењује Душан Ћурчић, заменик председника Општине Пландиште и подсећа да су током претходног периода успешно реализовани пројекти санације водоводне мреже у насељима Пландиште, Хајдучица, Велика Греда и Маргита, у вредности од преко 160 милиона динара, обезбеђених од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, а делом и из буџета локалне самоуправе.
– Велике инвестиције имали смо и на уређењу и санацији објеката здравства и културе. Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са покрајинским и републичким органима власти успели смо да реновирамо школе, домове здравља, домове култура, да изградимо неке од најважнијих комуналних објеката. Оно што смо обећали трудимо се да испунимо, па тако у сваком селу успешно завршавамо изградњу објеката комуналне инфраструктуре – капела. У насељеном месту Хајдучица у току је завршно прикупљање документације и прибављање употребне дозволе, чиме смо окончали још једну важну инвестицију за мештане овог насељеног места.
Такође, у сарадњи са Домом здравља „1. октобар“ Пландиште и директором др Небојшом Дрљевићем, успешно реновирамо и санирамо амбуланте по насељеним местима, чиме се трудимо да грађанима обезбедимо што боље и квалитетније услове за пружање примарне здравствене заштите. Сарадња између локалне самоуправе и руководства Дома здравља је на високом нивоу, што даје и значајне резултате. Тако је у претходном периоду захваљујући одличној сарадњи са Покрајинским секретаријатом за здравље, Дому здравља из Пландишта обезбеђено чак три нова санитетска возила, ултра звучни апарат, опрема за стоматолошку ординацију, обезбеђен је рад лекара специјалиста и пружање здравствених услуга којих до сада није било – наводи наш саговорник и додаје да је реализација пројеката уређења комуналне и путне инфраструктуре приоритет. Захваљујући одличној сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, успешно је реализован и пројект партерног уређења самог центра насеља Пландиште, у које је укључено асфалтирање дела локалне саобраћајнице, уређење паркинга и пешачких стаза, постављање расвете и уређење зелених површина.
– Поред великих улагања у санацију комуналне инфраструктуре, велики акценат стављамо и на побољшање ученичког и студентског стандарда. Иако важимо за малу општину и те како имамо чиме да се похвалимо, нарочито на пољу образовања. Сваке године се трудимо да повећамо издвајања из буџета која се односе финансијску помоћ ученицима и студентима. Они су будућност наше општине, и стога треба само да наставимо да радимо на унапређењу образовања и издвајања новчаних средстава за стипендије, јер на тај начин помажемо родитељима, дајемо подстрек будућим студентима на путу усавршавања и стицања звања и уједно се надамо да ће се једног дана као остварени људи вратити у своју Општину Пландиште и применити стечена знања. Поред конкурса за стипендирање најбољих ученика и студената, реализујемо и конкурсе за стипендирање студената првих година основних студија, финансирање ученичких викенд карти и месечних карата ученика који свакодневно путују до својих школа и на тај начин у великој мери помажемо родитељима и њиховом кућном буџету.
Општина Пландиште се радује и сваком новом спортском успеху наше деце. Њихови успеси уједно и успеси за саму Општину Пландиште, јер на сваком такмичењу, поред тога што представљају свој клуб, школу, такмичари су и амбасадори своје општине, и зато ћемо се ми као локална самоуправа потрудити да максимално подржимо и све наше спортисте, да улажемо средства за развој и унапређење спортске инфраструктуре и подстакнемо учествовање деце у спорту – каже Ћурчић и наводи да Општина Пландиште заузима велику обрадиву површину, као и да се становници ове општине баве пољопривредом па се зато локална самоуправа труди да им у томе помогне колико год може, нарочито у процесу прикупљања документације и учествовања на конкурсима које расписује Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољопривреду.
– Свакако један од најлепших примера сарадње са републичким органима власти јесте и реализација Конкурса за куповину сеоске куће са окућницом, захваљујући којем активно радимо на побољшању демграфске политике и враћању младих на село. До сада смо захваљујући реализацији овог конкурса успели да обезбедимо кров над главом за четрнаест породица, односно више од 50 чланова домаћинства, што је морамо признати велики успех за саму Општину Пландиште.
С обзиром да Општина Пландиште спада у ред општина са најмањим процентом шумовитости на територији Републике Србије, са свега 0,5% процената под шумом, успешно радимо и на реализацији пројеката пошумљавања деградираног земљишта, депресија и растреситог тла. Захваљујући одличној сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, шумарство и водопривреду до сада смо успели да пошумимо више од 25 ха рекултивисаног и осталог неплодног земљишта. Основни циљ реализације ових пројеката је повећање површина под засадом шума, стварање ветрозаштитног појаса и зелених оаза и унапређење и заштита животне средине.
– На крају бих истакао да нам је председник Републике Србије Александар Вучић пример како треба радити и оправдати поверење грађана које су нам дали, да морамо активно да се боримо за бољу и успешнију будућност свих грађана и да у тој борби морамо да останемо истрајни и храбри и да одолимо свим искушењима за боље сутра свих грађана и грађанки Општине Пландиште.
   (Старт 013)

Пројекат „Једним путоказом до 14 насељених места“ суфинансира Општина Пландиште, Решење бр. 681-3/2023-II од 22. 5. 2023. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.