Представљамо…

Савет Месне заједнице Банатско Ново Село

ПРВО МЕСТО НА „СУСРЕТИМА СЕЛА“ СВЕ КАЗУЈЕ

• У Банатском Новом Селу је последњих година доста тога урађено, што позитивно утиче на квалитет живота мештана, па тако није случајно да је смо на недавно одржаним „Сусретима села Србије“ проглашени за најбоље село у Републици Србији – истиче Недељко Топић, председник Савета МЗ

Банатско Ново Село је једно од три највећa села на територији Града Панчева, а како каже председник Савета Месне заједнице Банатско Ново Село Недељко Топић, ово село које данас има преко седам хиљада становника, свакако спада у десет највећих села Србије и даље расте и развија се. Како он каже, доста тога је последњих година урађено што се тиче и инфраструктуре и свега другог што утиче на квалитет живота мештана, па је тако ово село последњих година добило одређени број нових житеља, што је свакако добра вест. Људи се враћају селу, што је за похвалу, сматра Топић и наводи да Банатско Ново Село житељима нуди све оно што  и нека градска средина, што је допринело да се у ово село досели неколико породица, не само из Панчева, већ и из других крајева Србије.

А на питање како се до тога стигло, наш саговорник каже да је у претходном периоду доста тога урађено.

  • Када се уклопи све оно што је урађено последњих пар година, са радовима које данас реализујемо, биће око 11 километара новоасфалтираних улица, што се никада није десило у историји нашег села. „Источно гробље“ је недавно добило капелу, што нашим мештанима много значи, а у плану нам је иста таква капела и на „Западном гробљу“ до Нове године ћемо завршити пројектно-техничку документацију и надам се да ће убрзо уследити и њена реализација. Завршили смо добар део о реконструкције зграде Месне заједнице и то ћемо наставити, а поред тога, тренутно се ради и на уређењу Велике сале Дома културе. Динамика радова је одлична, као и сарадња са градским властима, без чије подршке ми сами ништа не бисмо могли завршити – додаје наш саговорник и наводи да је у плану и реконструкција вртића, чиме ће се добити место за још око 50 до 60 малишана, али додаје да је то привремено решење пошто је изградња новог вртића прека потреба, на чему ће се инсистирати у наредном периоду.

Топић каже и да се нада новом таласу асфалтирања током марту следеће године, чиме би се завршио један број улица у селу која сада нису асфалтиране, што би олакшало да се посао реконструкције свих улица у селу коначно и заврши, напомињући да је жеља овог сазива Савета да се у наредних годину, годину и по, асфалтирају и  све преостале улице у селу.

  • Оно што морам поменути јесте да имамо проблема са канализацијом, један део села је прикључен, други није и и тражимо начин да то решимо. У току је и прикључење на гасну мрежу у селу и чак око 300 домаћинстава је за то заинтересовано па зато жељно очекујемо како ће се то решити. Град је тренутно у преговорима око тога, па ускоро очекујемо о решење и тог проблема и начин на који ће се тај посао реализовати – напомиње наш саговорник. Како он даље каже, што се „тиче коминикације и сарадње са грађанима, она је веома добра, врата МЗ су за наше мештане отворена свакога радног дана, а чланови Савета су ту да им помогну у решавању проблема са којима се они јављају. Доста тога није у надлежности МЗ па се грађанима помаже тако што се упућују на надлежне службе и на тај начин убрзавамо решавање проблема“, каже Топић, напомињући да је веома важно да се чује шта грађани мисле о будућем развоју села, али и садашњем стању.

-Месна заједница има добру сарадњи и са удружењима која су врло активна, помажемо им у њиховим активностима онолико колико нам то могућности дозвољавају, а све са циљем са будемо у служби грађана и да,  на крају крајева, сви буду задовољни.Трудимо се да са свима имамо добру комуникацију и сарадњу пошто је то једини начин да се нешто уради, да се напредује и да се постигну значајнији резултати и тако намеравамо да радимо и убудуће. Морам напоменути да имамо и добру сарадњу са Културно-просветном заједницом па је тако, на манифестацији „Сусрети села Србије“ која је пре око три месеца одржана у Јабуци, Банатско Ново Село проглашено за најбоље село у целој Србији.

То је свакако значајно признање, а ту титулу смо заслужили управо због свега онога што смо успели урадити. Последњих година су нас обилазили, посматрали шта радимо и бележили наш напредак и то је, ето,  крунисано титулом најбољег села Србије – закључује председник Савета Месне заједнице Банатско Ново Село Недељко Топић.

(Старт 013)