ЗАВИСИ ОД СТРАТЕГИЈЕ... Сава Стефанов

Бела Црква

Сава Стефанов, директор ЈП „Белоцркванска језера“ Бела Црква

У АМФИБИЈИ ЈЕ СПАС, САМО КАД БИ…

• Ове године обављен је велики посао одмуљавања Градског језера
• Амфибијом се одржава вегетација у језерима, а њу су користили и Вршчани и Ковинци

ЈП „Белоцркванска језера“ основано је 1994. године с циљем одржавања белоцркванских језера, као и приобаља, стаза, растиња и кампова око њих, и то у стању које ће испунити очекивања гостију, који   у јеку туристичке сезоне у све већем броју посећују Белу Цркву и њена језера.

Од директора Саве Стефанова, који се шест година налази на челу овог предузећа,  сазнајемо да је данас то предузеће које има петоро стално запослених, међу којима су и један инжењер шумарства и један инжењер екологије који, како свакодневица налаже, ипак обављају све послове у предузећу, зависно од тренутних потреба. Током сезоне број запослених се повећава привременим запошљавањем радника који обављају сезонске послове, попут чишћења, уређивања и одржавања језера и кампова који су у надлежности овог предузећа.

ДО СЛЕДЕЋЕ СЕЗОНЕ… Градско језеро ових дана

– Ми обављамо послове одржавања језера који су нам поверени од стране Општине, а којих има много и пре, и током а наравно и после сезоне. Током сезоне када имамо највише посетилаца, језера одржавамо чистим, док се ван сезоне бавимо пословима попут чишћења обала од растиња, орезивањем дрвећа, а кад стигнемо, успевамо да уредимо и понеку стазу.      Ове године смо обавили и велики посао одмуљавања Градског језера – наводи први човек “Белоцркванских језера” и додаје да ово предузеће има и амфибију, возило којим се одржава вегетација у језерима. Како он каже, после једне године, када је биљна вегетација у језерима у Белој Цркви направила озбиљан проблем, локалне власти су увиделе потребу за набавком оваквог возила тако да се данас једна таква ситуација не може поновити.

Стефанов додаје да је амфибија веома корисна машина којом би ово предузеће могло направити додатну зараду пружајући услугу уређења вегетације у другим местима по Србији. Међутим, ту је проблем да се вегетација у свим језерима и рекама јавља у исто време када је ово возило већ заузето у Белој Цркви, тако да то физички није могуће постићи. Претходних година ова амфибија је била ангажована у  суседним местима Вршцу и Ковину, када је уређена вегетација у њиховим језерима, а воде се разговори о сличном ангажовању на другим местима у Србији.

КОНКУРСИ

    Иако су језера велики туристички потенцијал, за велика, капитална улагања у њих или у неке садржаје на њима у општинском буџету нема довољно новца. Сарадња са општинским властима је одлична, каже наш саговорник и као друге изворе финансирања, осим сопствених средстава наводи и конкурсе.

– Конкуришемо на конкурсима са својим пројектима, а до сада смо углавном добијали средства за неке козметичке послове. Оно што сам успео да током ових шест година колико водим предузеће, то је да смо да изградимо два тоалета, за шта је новац обезбедило Министарство туризма, као и тушеве на више места на језерима како би услуга нашим посетиоцима била комплетнија. Када сам дошао на ово место, имао сам другачију идеју развоја предузећа, а колико ћемо урадити, ипак, зависи од могућности и реализације стратегије развоја туристичких потенцијала Беле Цркве – каже Сава Стефанов.

В. Илић

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква