Вршац

Сарадња Аустријског културног форума и Културног центра Вршац

НИЈЕ СЛУЧАЈНО, ВРШАЦ ЈЕ НЕКАД БИО…

• Сматрам да је веома значајно да Вршац, као град који је историјски био део Аустроугарске и у себе има уткан део аустријске културе, настави да негује пријатељске односе са Аустријом и добру сарадњу са Аустријским културним форумом“ – истакао је др Трајан Качина, члан Градског већа

У просторијама Културног центра одржан  је састанак представника Аустријског културног форума и Културног центра Вршац.

Данашњи сусрет само је наставак дугогодишње сарадње ове две културне институције, овог пута са циљем дефинисања заједничких пројеката у наредном периоду.

Састанку су присуствовали др Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума, др Трајан Качина,  члан Градског већа задужен за културу и Давор Стојковић, директор Културног центра са сарадницима.

Пожелевиши добродошлицу цењеном госту, др Трајан Качина је говорио о могућим видовима сарадње са свим градским институцијама културе, те спремности да Вршац, као град, кроз сарадњу на програмима са Аустријским културним форумом, подржи представљање Аустрије у свим областима културе и уметности.

„Сматрам да је веома значајно да Вршац, као град који је историјски био део Аустроугарске и у себе има уткан део аустријске културе, настави да негује пријатељске односе са Аустријом и добру сарадњу са Аустријским културним форумом“ – истакао је Качина.

Иначе, Културни центар Вршац је сарадњу са Аустријским културним форумом започео давне 2008. године и до данас је из ове сарадње проистекло више десетина програма. Наставак сарадње, у току 2022. године, донеће вршачкој публици могућност да види неколико нових изложби, укључујући документарну изложбу о Николи Тесли, али и да се упознају са савременом аустријском кинематографијом. Манифестација „Дани аустријске културе“ биће, као и претходних година, саставни део Вршачког културног лета, а обухватаће изложбени и филмски сегмент програма.

Према речима Давора Стојковића, директора Културног центра Вршац, сарадња ове две културне институције ове године биће обогаћена и концертним програмима.