ЦРЕПАЈА 2021... признање за најбрже љуштење јабука

Разговор с поводом

Снежана Марјанов, председница Удружења жена “Панчевке” Горњи град Панчево

ВЕЋИМ САМОПОУЗДАЊЕМ И САМОПОШТОВАЊЕМ ДО ЦИЉА

• Удружење жена “Панчевке” Горњи град Панчево више од пет година кроз своје активности ради на економском оснаживању жена и на њиховом активнијем укључивању у друштвени живот, а укључивањем у реализацију пројекта “Помози себи, покрени се” ово удружење жели да помогне онима који због пандемије коронавируса преживљавају психосоцијалне проблеме
  • Удружење жена “Панчевке” Горњи град Панчево постоји од марта 2016. године и тренутно броји девет чланица различитог старосног доба, од 30 до 60 година. Tри чланице су запослене, две су домаћице, а четири су пензионерке. Као удружење се бавимо разним активностима: осликавањем на стаклу, израдом накита, везом, израдом разних сувенира,   попут украса, магнета, разних аранжмана, и прављењем домаћих јела и колача – каже за Старт 013 Снежана Марјанов, председница удружења,  додајући да чланице овог удружења на својим гостовањима на бројним манифестацијама, штанд удружења увек декоришу и постављају на тему коју одређена манифестација промовише.

А тих гостовања је пуно, поменимо само нека одржана крајем прошле године, ово Удружење је учествовало на манифестацији “Жене Срема, Баната и Бачке у срцу Београда” одржаној у ТЦ “Галерији” у Београду на води, на којој је председница овог удружења оцењена и награђена као најбоље стилизована учесница манифестације. Наравно, ту је “Сајам етно хране и пића” где су се “Панчевке” такође представиле као и на Фестивалу бундеве и зимнице “Новогодишња теглица” одржаном у оквиру Новогодишњег базара у Опову, где су чланице Удружења “Панчевке” освојиле прво место у категорији спремања слатког и компота, а проглашене су и за укупне победнице ове манифестације.

Поред тога, “Панчевке” су учествовале и на “Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини” који је недавно одржан у Панчеву уз подршку Града Панчева и Покрајинског завода за равноправност полова. Свакако треба поменути да је ово удружење, уз подршку Града Панчева, пре нешто више од годину дана добило и своје просторије у којима чланице раде на својим пројектима, али и излажу  своје рукотворине и све друго на чему раде.

  • Уз помоћ и одличну сарадњу са нашом локалном самоуправом, током године наше Удружење организује две велике манифестације, једна је “Ускршњи базар” који сваке године организујемо уз велику помоћ и подршку Туристичке организације Панчево и она траје шест дана, а друга је “Преображењски дани” коју такође организујемо сваке године у сарадњи са нашом Месном заједницом “Горњи град” Панчево, која траје четири дана, уз богат садржај и културно-уметнички програм  КУД- а „СМ Чигра“, са којим такође имамо блиску сарадњу. То су прилике да угостимо сва удружења са којима се иначе дружимо и наравно, и ми гостујемо на њиховим манифестацијама – наглашава наша саговорница и додаје да су то  углавном сва удружења из Панчева и околних села, као и удружења жена из Опова, Црепаје, Белог Блата, Овче и Кикинде, са којима такође постоји одлична сарадња. Председница “Панчевки” додаје да су партнери овог удружења на реализацији пројеката до сада били Град Панчево, МЗ “Горњи град”, Преображенски храм из Панчева, као и бројна удружења са територије јужног Баната којима се она овом приликом захваљује на сарадњи.
„НАЈСТИЛИЗОВАНИЈА“

А, како каже прва дама овог удружења, његов циљ је афирмација и едукација жена у смислу очувања традиције, кућне радиности, традиционалних јела и колача, културе и уметности а све то кроз одржавање креативних радионица. Један од актуелних и веома значајних пројеката овог удружења је и пројекат “Покрени се, помози себи” који се реализује уз подршку Покрајинске владе, што је и по први пут да су „Панчевке“ оствариле сарадњу и са Покрајинским заводом за равноправност полова.

Циљ овог пројекта је, како каже Снежана Марјанов,  оснаживања жена путем повећања самопоуздања, самопоштовања, информисања о емоционалним и другим менталним проблемамима, као и практична упутства како да се они  успешно превазиђу, што подразумева и укључивање породице и окружења у такав процес превазилажења психосоцијалних проблема чији узроци се крију у ванредним животним околностима изазваних пандемијом, што на крају има за циљ успешно враћање у друштвене токове. Пројекат подразумева пружање психолошке подршке и помоћи женама како би се оне што боље адаптирале на нове животне околности изазване пандемијом и то кроз учење механизама и вештина за превладавање стреса, охрабрење и мотивација, тренинзи и радионице релаксације и радне терапије са циљем учења потребних вештина, као и развијање комуникационих техника ради унапређења комуникације унутар породице и благовремено препознавања развоја психолошких проблема чланова породице и ширег окружења који захтевају реакцију.

УСКРШЊИ БАЗАР… једна од две градске манифестације „Панчевки“
  • Примарни циљ пројекта је унапређење родне равноправности кроз психолошку подршку и едукацију путем радионица и окупационорадних терапија примарно на пољу психофизичког оснаживања жена са посебним акцентом на трудницама и породиљама, секундарно на пољу подстицаја савлађивање вештина у циљу превазилажења стреса са могућношћу каснијег економског оснаживања. Удружење жена “Панчевке” Горњи град Панчево располаже људским и техничким капацитетима за спровођење пројекта – напомиње Снежана Марјанов и подсећа да ово удружење окупља жене различитог профила и старосних катагорија од којих су неке са дугогодишњим искуством у области руковођења људским ресурсима и волонтеризма и хуманитарног рада. Удружење, почев од свог оснивања спровођењем разних пројеката континуирано ради на економском оснаживању жена, већем укључивању жена у друштвени живот локалне заједнице и помоћи социјално угроженим категоријама становништва, међу којима су самохране мајке, деца без родитељског старања, старији и немоћни, каже Снежана Марјанов, председница Удружења жена “Панчевке” Горњи град Панчево.

(Старт 013)