ПОЧЕТАК... Виолета Симић отвара манифестацију са традицијом дугом 150 година

Бела Црква

Јуче свечано отворена туристичка манифестација „Белоцрквански карневал 2021“

ВЕЧЕРАС САЛСА ЖУРКА, СУТРА КАРНЕВАЛСКА ПОВОРКА…

• Част ми је и  задовољство да ове године отворим „Белоцрквански карневал“, који је временом постао вековна културна баштина наше општине и симбол нашег града и општине – истакла је Виолета Симић, председница општине

Најзначајнија туристичка манифестација општине Бела Црква – „Белоцрквански карневал“, почела је јуче  свечаним отварањем на платоу испред Народне библиотеке и трајаће све до недеље 27. јуна. И ове године, припремљен је богат  културно – уметнички програм, уз незаобилазну интернационалну карневалску поворку у суботу, 26. јуна.

Химном „Боже правде“, у извођењу Хора “Bella Мuzica“,  подизањем застава Федерације европских карневалских градова, Oпштине Бела Црква и карневалске заставе, почела је свечаност отварања „Белоцркванског  карневала“.

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква,  захвалила jе свима који су допринели да се традиција организовања Карневала у Белој Цркви настави, упркос околностима, јер је она дуга и траје више од 150 година.

“Част ми је и  задовољство да ове године отворим Белоцрквански карневал, који је временом постао вековна културна баштина наше општине.  „Белоцрквански карневал“ је симбол нашег града и општине. Великим ангажовањем Карневалског одбора, Туристичке организације и  Центра за културу, под покровитељством Oпштине Бела Црква и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, допринели  смо да по Карневалу будемо препознати широм света. Желим свим нашим суграђанима и суграђанкама, као и гостима, да уживају у богатом карневалском  културно-уметничком програму. У част љубави према Карневалу који ће ове године добити сјај и лепоту коју заслужује, у част љубави према уметности и култури, отварам манифестацију “Белоцрквански карневал 2021” као и почетак нове туристичке сезоне у нашој Белој Цркви” – рекла је Виолета Симић, председница општине.

СВЕЧАНО… подизање застава

Јирген Шмит, председник  Федерације европских карневских градова Немачке,  који је по први пут у Белој Цркви, изразио је своје задовољство што је у месту одакле су почеле карневалске активности у региону, посебно када се узме у обзир чињеница да је „Белоцрквански карневал“ настао по угледу на чувени карневал у Келну.

У оквиру програма свечаног отварања карневала наступиле су секције КУД “Белоцркванске  мажореткиње” – пилићи, кадеткиње и јуниорке.

Чланице Градског  хора “Bella Muzica” на челу са диригентицом Данијелом Јокановић,  извођењем композиција “Пођимо пожњети жита” и “Снивај граде мој”  на прави начин, оплемениле су свечано отварање карневалских дана.

У простору читаонице  Народне  библиотеке  у Белој Цркви  приказана је је изложба радова Андрије Васиљевића под називом “Линије сећања”,  која је за посетиоце отворена  до краја јула месеца. Удружење ликовних стваралаца аматера представило је своје радове у оквиру поставке “Сликари за Белу Цркву”, а у Историјском архиву одржана је промоције електронске  књиге “Белоцрквански  карневали” – Божидара Живанова.

У петак, 25. јуна биће  одржан Дечији карневал, избор за Мис клинцезу и клинца, а најмлађе ће забављати популарни Хаос аниматори из Новог Сада. Исте вечери је  салса журка на отвореном, у центру града.

Субота је резервисана за међународну карневалску поворку, која стартује у 18 часова, а сви гости имаће прилику да уживају у чарима тринаест алегоријских кола и двадесет разиграних карневалских група, како оних домаћих, тако и иностраних.

Велики ватромет почиње у 22 часа.

Због тренутних епидемиолошких мера концерти, који су били најављени за петак и суботу на бини у центру града, неће се одржати, а нови термин одредиће се чим се стекну услови у складу са прописаним мерама.

КАКО БЕЗ ЊИХ… чланице КУД „Белоцркванске мажореткиње“ у свом елементу

Локална самоуправа општине Бела Црква у сарадњи са градском управом Града Вршца обезбедила је мобилни вакцинални пункт који ће у току  међународне карневалске поворке бити постављен између зграде Дома за децу и омладину „Вера Радивојевић“ и зграде Судске јединице Бела Црква.  Пункт ће бити стациониран у временском периоду од 16:00 до 20:00 часова, а сви заинтересовани моћи ће да изврше имунизацију против ковида -19 вакцином кинеског произвођача Синофарм. Такође, и у Дому  здравља “Бела Црква” сви који желе могу извршити вакцинацију без претходног заказивања.

У недељу од 19 часова у Градском парку концертом хора „Bella Мuzica“, затвориће се интернационални „Белоцрквански карневал 2021“.

(Фото: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.