Прес

Са Међународне математичке олимпијаде у Норвешкој

ВЕЛИКИ УСПЕХ МАТЕМАТИЧКЕ ЕКИПЕ СРБИЈЕ

· У конкуренцији 589 ученика из 104 земље, математичари из Србије постигли су сјајан резултат: освојили су две сребрне и две бронзане медаље

 

На 63. Међународној математичкој олимпијади (IMO), која је од 9. до 16. јула одржана у Ослу, у Норвешкој, чланови олимпијског тима Републике Србије окитили су се са четири медаље.

Гвозден Лапчевић и Матеја Вукелић, ученици Математичке гимназије у Београду, освојили су сребрне медаље, док су бронзане припале Милану Гелићу из Математичке гимназије у Београду и Андрији Живадиновићу из Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу. Похвалама су награђени ученици Математичке гимназије у Београду, Александар Вишњић и Вукашин Пантелић.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 589 ученика из 104 земље. Сјајни резултати који су постигнути плод су дугогодишњег рада и залагања, како самих ученика, тако и њихових професора. Вође тима екипе Србије били су др Миљан Кнежевић са Математичког факултета Универзитета у Београду и др Владимир Балтић са Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија Београд.

Овогодишњи циклус такмичења из математике, као и припреме за Међународну математичку олимпијаду, организовало је Друштво математичара Србије, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и компаније НИС.

У циљу популаризације природних наука, као и афирмације младих и талентованих српских математичара, НИС у оквиру програма „Енергија знања“ од 2014. године сарађује са Друштвом математичара Србије, кроз подршку у реализацији такмичења из математике, како на локалном, тако и на међународном нивоу.