А НА КРАЈУ... захвалнице, заслужено, нема шта!

Бела Црква

Одржан јубиларни 10. Фестивал „Лепота различитости“

СВА ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ НА ДЕЛУ!

• Ове године, учешћем гостију из Републике Чешке и Хрватске, фестивал је, осим мултикултуралности, добио и међународни карактер

Током протеклог викенда, у Белој Цркви и Крушчици одржан је 10. Фестивал „Лепота различитости“, мултикултурална манифестација у организацији „Чешке беседe Крушчица и Националног савета чешке националне мањине, а под покровитељством Амбасаде Републике Чешке у Београду, Министарства културе и информисања и Општине Бела Црква.

Фестивал је отворен у петак, свечаним дефилеом кроз центар Беле Цркве, да би након тога у Градском парку наступила културно-уметничка друштва и певачке групе, са својим специјалитетима и за око и за душу бројних посетилаца у прелепом амбијенту у центру Беле Цркве.

Разноврстан фестивалски прогрaм настављен je сутрадан у Крушчици, наступом певачких друштава, музичких секција и хорова.

Музички програм фестивала отворила је певачка група „Крајани“ и то сплетом старих чешких песама., да би потом Етнографска група „Тинечаци“ из Чешке Републике својом изворном оригиналношћу измамила овације присутне публике.

Садржајном и креативном програму допринела је и „Чешка беседа“, дувачки оркестар КУД „Георге Кошбук“ из Гребенца, као и гости из Новог Сада, Хрватске и студенти са Карловог Универзитета из Чешке Републике.

Фестивал су трећег дана, у недељу, после дефилеа кроз центар села, својим наступима зачинили културно-уметничка друштва и фолклорне секције, са мултикутуралним садржајима, чиме је „Лепота различитости“ у потпуности оправдала свој назив.

Своја умећа показали су фолклорна секција „Чешке беседе“ Крушчица, Ансамбл „Ромашка“, Центар за културу Босилеград, „Чешка беседа“ Међурић, Фолклорни ансамбл „Ђорђе Кошбук“ из Гребенца, КУД „Јасен“ из Великог Гаја и КУД „Паја Маргановић“ из Делиблата.

Веома ми је драго и част ми је да сам током трајања фестивала овде у Крушчици и захвалио бих се „Чешкој беседи“ Крушчица на челу са председником Јозефом Ировићем, учитељу чешког језика Станиславу Хавелу и свима који су допринели да се ова изузетна манифестација одржи. Нама је значајно што се чешки језик говори овде у Крушчици и сам фестивал доприноси очувању и развијању чешког културног наслеђа. Амбасада Републике Чешке подржава ову манифестацију, као и сличне догађаје. Драго ми је што су гости фестивала била друштва из Чешке и Хрватске, што је манифестација окупила велики број публике и надам се да ће се ова традиција која траје десет година наставити и наредних година“ – рекао је Петр Долежал, конзул у Амбасади Чешке Републике у Београду.

ДА СЕ ЗНА… фолклораши КУД „Чешка беседа Крушчица“

Љиљана Стехлик, председница Националног савета чешке националне мањине, истакла је да „фестивал више него икада испуњава своју мисију, а то је богатство мултикултуралности наше средине“.

Веома ми је драго када видим како је фестивал из године у годину напредовао и данас је фестивал понос свих нас. Све похвале организаторима „Чешкој беседи“ Крушчица и свим мештанима овог села који су помогли да се фестивал одржи у оваком обиму. Ово није само фестивал чешке заједнице већ свих људи добре воље који живе на овим просторима“ – истакла је Љиљана Стехлик.

(Фото: БЦИнфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.