ЗА ДОБРО СВИХ НАШИХ СУГРАЂАНА, ИСТРАЈАЋЕМО!

Панчево

Ванредна конференција за новинаре градоначелника Александра Стевановића

 ЗА ДОБРО СВИХ НАШИХ СУГРАЂАНА, ИСТРАЈАЋЕМО!

· Аутобуси ће и даље саобраћати као до сада, а ми ћемо у сарадњи, пре свега са грађанима, трасе линија мењати и прилагођавати њиховим потребама, јер је наша обавеза да их слушамо – истакао је градоначелник Стевановић, одговарајући на злонамерне и малициозне примедбе у вези са изградњом нове аутобуске станице

  На данас одржаној ванредној конференцији за новинаре, Александар Стевановић, градоначелник Панчева, говорио је шта је истина о изградњи нове аутобуске станице у Панчеву, а поводом злонамерних извртања чињеница у вези са тим значајним пројектом.

-Радује ме и интересовање медија који теже националној фреквенцији за једну локалну тему, али не могу да допустим њихово извртање чињеница које су изнете од стране струке на Комисији за планове нашег града, јер једини циљ изношења стучног мишљења који је заснован на чињеницама јесте побољшање услуга у граду. Измештање аутобуске станице на другу локацију апсолутно нема везе са мрежом линија које саобраћају у граду, што је била једна од основних примедби на овај пројекат. Аутобуси ће и даље саобраћати као до сада, а ми ћемо у сарадњи, пре свега са грађанима, трасе линија мењати и прилагођавати њиховим потребама, јер је наша обавеза да их слушамо. Доступност било које институције неће бити смањена овим пројектом, већ само може бити унапређена…

Што се тиче конкретне локације нове аутобуске станице која је неаргументовано и театрално осуђена као погрешна, желим да подсетим да прва идеја за изградњу станице на тој локацији датира још из седамдесетих година прошлог века и да се та локација први пут званично појављује у детаљном урбанистичком плану, тада општине Панчево, осамдесетих година двадесетог века. Одлуку су донели најстручнији људи из области саобраћаја, грађевинарства и урбанизма тог доба у општини – напоменуо је Стевановић.

Осврћући се на стање када је превоз грађана обављало „АТП Панчево“ Александар Стевановић је рекао:

 – У годинама које су претходиле увођењу „Пантранспорта“ у ову делатност, а то је 2020. година, давања из буџета града за функционисање дотадашњег превозника „АТП Панчево“ била и више од три милиона евра на годишњем нивоу, а квалитет услуге није био задовољавајући. Одлука да се овај посао повери приватном партнеру је једна од најбољих одлука у претходних десет година. Добили смо услугу која је на највишем могућем нивоу, нових 60 аутобуса по последњим еколошким стандардима и аутобусе који су прилагођени пре свега особама са инвалидитетом и мајкама са децом“, казао је Стевановић, додајући да су давања из буџета сада готово преполовљена.

Градоначелник Стевановић је потом прокоментарисао и малициозне примедбе о угрожености најстаријих суграђана са изградњом нове аутобуске станице, подсетио:

 – На неосновану примедбу да имамо милости према најстарији суграђанима, мој одговор је да се скоро 12.000 наших најстаријих суграђана вози потпуно бесплатно! Ово све истичем из разлога да појасним, да би се увео приватни партнер у посао морала се испоштовати законска процедура која је захтевала израду концесионог акта, а након тога и тендерске документације на основу које је и одабран приватни партнер. Оба ова документа која су из 2019. садржала су информацију да је обавеза будућег приватног партнера изградња нове аутобуске станице на локацији која је предмет урбанистичког пројекта о коме причамо. Зашто се тада нико није бунио против тога када да су и та два документа била јавно доступна? Зашто се то дешава баш сада, па се на овакав начин театрално и неаргументовано узбуњује становништво када скоро три године знамо да ће се овај пројекат реализовати? Симптоматично је да се група истих људи појављује на скоро свим пројектима које град реализује, било да се ради о пројектима инфраструктуре, образовања, културе или било које области друштвеног живота и неаргументовано покушава да опструише градске пројекте. Град Панчево ће наставити да се развија, а ми ћемо истрајати у реализацији свих пројеката који су за добро наших суграђана“, нагласио је Стевановић, да би потом на злонамерне неистине одговорио и чињеницама о свеопштом развоуј Панчева и свих насељених места:

 – Пре свега мислим на отварање нових фабрика и нових радних места у граду и на томе смо посебно захвални председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије. Овакви пројекти утичу да буџет града расте из године у годину и да ове године буде на историјском нивоу. Поносни смо на километре рехабилитованих и реконструисаних улица и пешачких стаза у граду и поносни на реконструкцију градског парка који је данас понос Панчева. Такође смо поносни и што ћемо ускоро завршити рехабилитацију кеја на Тамишу који ће бити најлепши део нашег града. Наставићемо да се бавимо реализацијом пројеката о којима се прича деценијама, као што је кружни ток код Плинаре. Реализоваћемо и пројекте које су неки започели, а нису били способни да заврше, али себи данас дају за право да нас осуђују, ту мислим на зграду Завода за јавно здравље. Панчево је озбиљан град и ми имамо дужност и обавезу да се озбиљно према њему опходимо. Желим да се захвалим свим суграђанкама и суграђанима који су осудили овакав начин политизације ове теме и показали како се опходи према свом граду. Људима који покушавају да изазову панику препоручујем да добро анализирају шта покушавају да ураде и са сигурношћу трвдим да им то Панчево неће дозволити“, закључио је градоначелник Панчева Александар Стевановић своје излагање на данашњој ванредној конференцији за новинаре.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево