ДА СУ ДЕО ЗАЈЕДНИЦЕ... Руменка Негројевић

Бела Црква

Руменка Негројевић, директорка Предшколске установе “Анђелка Ђурић”  Белa Црквa

ПРЕМА ИНТЕРЕСОВАЊИМА, ЖЕЉАМА И ПОТРЕБАМА ДЕЦЕ

• Недавно је ова установа добила првог стручног сарадника, психолога, што ће допринети бољем квалитету рада са децом

Љиљану Негројевић, која се од 2016. године налази на челу ПУ „Анђелка Ђурић“ питали смо да нам каже нешто  о сарадњи са локалном самоуправом, привредним субјектима ове општине, учешћу деце у манифестацијама од ширег значаја и шта је то најважније у раду са децом овог узраста… И, ево шта смо о свему томе сазнали.

Захваљујући успешној сарадњи са локалном самоуправом ова установа је недавно, по први пут добила и стручног сарадника, психолога чији рад ће, иако је запослен за само пола радног времена, много значити пошто у белоцркванским вртићима има и деце са посебним потребама, па ће то бити више него довољна помоћ како васпитачима у раду са њима тако и родитељима те деце.

– Имамо одличну сарадњу са локалном самоуправом која нам максимално и у складу са својим  могућностима, увек излази у сусрет. Знамо да смо неразвијена општина па се зато трудимо да пронађемо неке друге начине како би остварили своје идеје и жеље. Посебно сам захвална белоцркванском предузећу “Екоагри” и његовом директору Млађану Љубићу, које се показало као друштвено одговорно предузеће и које нам својим донацијама већ неколико година помаже па смо тако, уз њихову помоћ, опремили и фискултурну салу у нашем објекту “Лела Радуљ” – каже наша саговорница и додаје да постоји и веома добра сарадња са Центром за социјални рад, који помаже породицама са троје или више деце тако што покрива трошкове боравка те деце у вртићима, а обезбеђује им и ужину и сву потребну опрему за свакодневни рад.

А У ДВОРИШТУ… све погодности за креативне садржаје и кроз игру

Што се тиче рада са децом, у овој установи се прати прописани програм рада тако да из ње деца излазе са свим потребним знањима. Током године  обележавају се и сви значајни датуми, попут недавне “Дечије недеље”, “Дана јесени” и “Дана пролећа”, које обично прате и представе кроз које деца приказују шта су све научила. Наравно, за Нову годину им долази Деда Мраз и дели им пакетиће, а на сличан начин се прославља и Ускрс, уз изложбу фарбаних јаја у чему учествују и родитељи. На крају године одржава се и завршна приредба а у свим тим активностима деца веома радо учествују, напомиње директорка Негројевић.

– Посебно место заузима учешће на Дечијем карневалу који се одржава дан пре велике карневалске поворке. У томе учествују наше најбоље карневалске групе и ту имамо финансијску подршку Општине. Деца у томе уживају, а посебно у гостовањима на карневалима у другим градовима попут Врњачке Бање и Ријеке. За нашу децу учешће на карневалу је веома значајно, јер их на тај начин усмеравамо да схвате да су део заједнице што је веома важно. У раду са децом је битно да она буду равноправно прихваћена, без дискриминације, да схвате да су вољена и да буду слободна да истражују у складу са њиховим интересовањима, жељама и потребама, без икаквог спутавања – закључује директорка ПУ “Анђелка Ђурић” Руменка Негројевић, у Белој Цркви познатија као Беба.

ОЦЕНЕ

  ПУ “Анђелка Ђурић” је током јуна посетила екстерна контрола надлежног Министарства просвете на којој је ова установа добила  високу оцену.

-Задовољна сам коначном оценом јер смо све то сами постигли, а посебно када се зна да тада нисмо имали стручних сарадника – каже директорка Негројевић

И. Владан

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква