ПРЕДАВАЧИ... др Ивана Спасовић и Срђан Божовић

Панчево

Секција жена ССС града Панчева и општина у оквиру кампање

„16 дана активизма против насиља над женама“

ПРОТИВ НАСИЉА  И ЗАБОРАВА ЗНАМЕНИТИХ

• Никако не треба заборавити на све оне жене које су, кроз историју, давале себе, верујући и градећи боље друштво за будуће генерације

Секција жена Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина се својим активностима придружила овогодишњој глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“, која је почела 25. новембра,  а завршила се  10. децембра – Даном људских права.

Најпре је Секција жена 27. 11. 2018. организовала трибину под називом „Препознај, реагуј, помози“, а у циљу едукације представница синдиката и њиховог оснаживања у борби против насиља. Гошће трибине биле су Сузана Јовановић, чланица Градског већа Панчева – за рад, запошљавање и социјалну политику и Јасна Вујичић, руководилац Сигурне куће у Панчеву.

Том приликом присутнима су подељени флајери Секција жена и Центра за социјални рад у Панчеву,  који садрже  информације  о насиљу  у породици и на послу, број СОС  телефона и упутство  коме се обратити и на који начин се заштитити.
Порука присутних са трибине је да  једино заједно и солидарно се могу стварати услови за сигуран и безбедан живот свих, а оваквим и сличним акцијама се чланице синдиката испиришу и активирају на снажније заговарачке акције у свом окружењу и у својим синдикалним организацијама.

На дан борбе против фемицида, 6. децембра,  односно на годишњицу Монтреалског масакра, Секција жена је организовала јавни догађај и посветила га свим именим и безименим женама из историје града, које су, свака на свој начин, симболи снаге и храбрости у освајању нових слобода.

Гости и предавачи били су др Ивана Спасовић ( Архив Српске академије наука и уметности) и Срђан Божовић, виши кустос – историчар (Народни музеј Панчево).

Присутни су имали прилику да чују предавање др Иване Спасовић о знаменитим Панчевкама: др Марији Вучетић Прити (1866-1954), првој лекарки у јужној Угарској, иначе, рођеној у Селеушу, затим, о Марији Јовановић (1853-1939), једној од седам учесница Велике скупштине у Новом Саду 1918. године и о књижевници Исидори Секулић (1877-1959) и њеним панчевачким данима.

Историчар Срђан Божовић је предавање посветио храбрим женама: Олги Петров, Мари Мандић, Мили Матејић и Корнелији Анкуцић, које су у периоду Другог светског рату, зарад својих идеја и уверења, биле изложене стравичном мучењу и прогону.

Даном  сећања на жене из локалне историје, Секција жена Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина желела је да скрене пажњу присутнима, али и јавности, да никако не треба заборавити на све оне жене које су, кроз историју, давале себе, верујући и градећи боље друштво за будуће генерације.