ЗАЈЕДНИЧКИ ДО... др Јованка Петровић и Александар Стевановић на отварању Центра

Панчево

Отворен Центар за ментално здравље у Димитрија Туцовића 14

ПОДРШКА ОНИМА КОЈИМА ЈЕ ОНА ПОТРЕБНА

• Могу са задовољством да кажем да смо успешно реализовали још једну у низу идеја показујући да Град Панчево брине о свим својим суграђанкама и суграђанима – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Ради очувања менталног здравља као националног капитала, заједничким снагама Града Панчева и Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“, а у циљу очувања менталног здравља као највреднијег националног капитала, у Панчеву је отворен Центар за ментално здравље, установа за помоћ свима онима којима је помоћ такве врсте потребна.

Пошто је препознала значај и потребе за успостављања једне такве установе, Градска управа Панчева је сачинила комплетну пројектну документацију и уступила на коришћење Специјалној болници за психијатријске болести ,,Ковин“ објекат у центру града, у Улици Димитрија Туцовића број 14.

Отварању Центра за ментално здравље присуствовали су Александар Стевановић, градоначелник Панчева и др Јованка Петровић, спец. психијатрије, в. д. директора Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“.

Могу са задовољством да кажем да смо успешно реализовали још једну у низу идеја, показујући да Град Панчево брине о свим својим суграђанкама и суграђанима. Адаптација овог простора почела је прошле године, а данас отварамо Центар за ментално здравље у Панчеву. Циљ је да се што брже и ефикасније, пружи подршка свима којима је потребна, без обзира на године, уз помоћ докторке Јованке и њеног стручног тима. Време у којем живимо је пуно искушења, неки их превазилаже лакше, некима је потребна подршка, коју ће им Град Панчево, у сарадњи са стручним тимом Специјалне болнице из Ковина омогућити отварањем овог Центра. Захваљујем се Специјалној болница из Ковина што је својим средствима адаптирала, опремила простор и омогућила да Центар почне са радом, а Град Панчево ће давати максималну подршку у функционисању Центра за ментално здравље“, рекао је градоначелник Стевановић, пожелевши стручном тиму добродошлицу у Панчево, али и да имају што мање посла.

Центар за ментално здравље радиће по савременом концепту, који ће омогућити очување, лечење и унапређење психичког здравља кроз амбулантни психијатријски, индивидуални или групни психотерапијски рад.

Центар је посебна организациона јединица Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“, у којем ће радити мултидисциплинарни тим из ковинске болнице који чине лекари психијатри, психолози, социјални радници, радни терапеути и медицинске сестре. Особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја, неретко живе са стигмом и ауто стигмом, што може да представља терет који је чак и већи од самог психичког поремећаја. Важно је развити свест о томе да је особа која се суочила са неповољним околностима, херој, а не да је неуспешна, беспомоћна, са осећајем кривице и осећајем срама. Људима који имају ментални проблем увек је потребна подршка, како здравствених стручњака, тако и шире заједнице. Још је Фројд рекао да је ментално здрава особа она која је у стању да воли и да ради, а ми смо овде да помогнемо људима да то и остваре“, истакла је др Јованка Петровић, захваљујући се градоначелнику и Граду Панчеву што су препознали потребу формирања Центра за ментално здравље.