ЕХ, ДА ИХ ЈЕ ВИШЕ... Владимир Сантрач, један од вршачких „ренџера“

Вршац

Радници ЈКП „Други окотбар“ брину и о становницима Вршачких планина

БИОДИВЕРЗИТЕТ ЖИВОТ ЗНАЧИ, НЕ САМО…

• Поносни смо на повратак гнежђења птица чија је популација одумирала, али је предузимањем мера заштите биодиверзитета сада све бројнија – каже Владимир Сантрач, један од вршачких „ренџера“

Иако наизглед у сенци цветних тргова, парка и јесењег уређења Града, на ништа мање важном задатку ових дана су радници дела Службе „Зеленило“ ЈКП „Други октобар“, који уређују прилазе хранилиштима птица и дивљих животиња на простору Вршачких планина.
Под будним оком, али као и предводницима у овом послу, чувари природе у заштићеним природним добрима, уз помоћ радника на одржавању зеленила и вештим руковаоцима из грађевинске оперативе, уређују прилазе хранилиштима птица и дивљих животиња на просторима Вршачких планина.
Права припрема за зиму, за оне тренутке и снежне дане, када ми бринемо да нам станови буду топли, чувари природе или у жаргону „Ренџери“ Вршачких планина, брину да становници станишта на Вршачким планинама не оскудевају у храни.
– Веома је сложено у појединим ситуацијама изнети храну на хранилишта, поготово зими. Путеви су такви да њима долазимо моторним возилима, тракторима, треба да буду функционални, али да не нарушавају амбијент, како би хранилишта била нама доступна а животињама безбедна и скровита. Лети је, опет, другачија ситуација, треба изнети воду, поправити конструкције за сено, припремити све што је потребно животињама на хранилиштима. Ради посматрања кретања постављене су камере којима можемо снимити и идентификовати животиње које долазе на хранилишта да бисмо знали и врсту хране коју доносимо, удаљеност хранилишта и по врстама животиња, али и добру покривеност Вршачких планина.

Непрекидним праћењем стања имамо увид у цео простор, потребе животиња али и евентуалне криволовце, неодговорне шумокрадице. Посао је такав да смо стално у приправности и да одреагујемо, али је леп што смо стално у контакту са природом, истиче Владимир Сантрач, чувар природе у заштићеним природним добрима.
Бринући за станишта биљног и животињског света у заштићеним природним добрима постигнути су значајни резултати.

Поред птица, на Вршачким планинама све чешће се може видети и крупна и ситна  дивљач.
– Поносни смо на повратак гнежђења птица чија је популација одумирала, али је предузимањем мера заштите биодиверзитета сада све бројнија. ЈКП „Други октобар“ планирањем, учешћем у пројектима, одржавањем и радовима на Вршачким планинама има јасан циљ да сталним подизањем стандарда у очувању животне средине сачува и унапреди лепоту и богатство јединственог дара овог дела панонске равнице – нашег „Брега“, каже Сантрач.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.