НЕ САМО ОПОВО... нада да се тренд депопулације бар успори, ако не и заустави

Опово

Радни састанак на тему демографске слике у општини

ПРЕВАЗИЋИ НЕГАТИВНЕ ТРЕНДОВЕ, КАКО?

• Милка Миловановић Минић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију, разговарала је са Милошем Марковим, председником општине, о актуелној демографској ситуацији у овој општини, која није за похвалу

Данас је Опово посетила Милка Миловановић Минић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију, и том приликом разговарала са Милошем Марковим, председником Општине Опово, о актуелној демографској ситуацији у овој општин.

Поред Милоша Маркова, радном састанку присуствовале су и Анка Симин Дамјанов, заменица председника општине, Анкица Јожика, начелница Општинске управе, Јелена Бјелица,  директорка Центра за социјални рад и Магдалена Арнолд, стручна сарадница у Центру.

Милош Марков, председник општине, истичући да  „статичка депопулација наше општине траје више деценија и да је потребно обезбедити мере и подстицаје како би се задржали млади“ је након састанка рекао да се разговарало о темама које се тичу демографије, пре свега, као и начинима ако да се заустави негативни наталитетни тренд у  овој општини.

-Посматрајући податке можемо да видимо да је 2001. године наша општина имала 11.016 становника, према попису из 2011. године 10.440, а сада према проценама Завода за статистику, негде око 9.800 грађана живи у нашој општини. Ово министарство је веома заинтересовано да пронађемо моделе на нивоу локалне самоуправе, у сарадњи са републичким органима власти, како и кроз које мере и подстицаје можемо да задржимо младе да остану на територији наше општине, али и побољшати њихове услове и квалитет живота и на тај начин и демографску слику наше општине”, рекао је Марков.

Милка Миловановић Минић је истакла да „председник Општине Милош Марков и његови сарадници на један квалитетан начин промишљају о овом проблему и чине све да у скромним условима и са скромним буџетом поправе амбијент за живот грађана у овој малој општини“.

Истичући значај стварања што повољнијих услова за живот грађана, као једна од мера за заустављања депопулације, Милка Миловановић је рекла  да се нада да ће се „све оно што је чула и реализовати“, рекла:

“Пре свега квалитет живота младих људи да овде буде бољи, да пробамо да зауставимо миграције ка већим центрима. Близина Београда и Панчева с једне стране је добра али с друге стране имамо ту ситуацију да људи одлазе сматрајући да ће се лакше и боље снаћи у великом граду али то није увек случај. Породица се шири лакше у мањој средини где је живот јефтинији, али морамо да створимо услове да та породица борави у тој средини”, напоменула је  државна секретарка Милка Миловановић Минић.

(Фото: еПанчево)

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.