Баваниште

Протекли су још једни „Дани ћирилице 2023“, 22. по реду

ДАНИ КОЈИ БАШ ОСТАВЉАЈУ ТРАГОВЕ

• Увек исти циљ и иста порука: очување српске културне баштине, православне вере, језика и ћириличног писма, а све уз подршку Општине Ковин
• Упадљиво: доминатна улога жена последњег дана манифестације

Већ традиционална дечја манифестација, „Дани ћирилице“, ове године са додатком „2023“, по којој се Баваниште препознаје већ 22 године, у Основној школи „Бора Радић“ одржана је, 20. маја, централна манифестација, и ове године са истим циљем и истом поруком: очување српске културне баштине, православне вере, језика и ћириличног писма. Све уз подршку Општине Ковин.

Тема овогодишње манифестације била је „Живот“, на коју је из целе Србије, као и из дијаспоре, пристигло 460 литерарних радова, а сем тога и 332 илустрације, 2.762 иницијала и калиграфска преписа, 110 везених радова, као и 101 лутка, у народној ношњи, разуме се.

Литерарне радове је оцењивао жири у саставу: др Рајка Уљмански, Зона Мркаљ, проф. др Бошко Сувајџић и Љиљана Симић, која је и говорила о најуспешнијим радовима на на тему „Ђивот“. Ликовне радове, вез и лутке оцењивали су: др Сузана Полић, Вјера Медић и Емил Сфера.

Додељено је укупно 184 награда, 74 похвала и 5 специјалних награда.

Ове године на „Данима ћирилице“ учествовали су и корисници Установе „Ласта“ , који су за своје радове награђени специјалном наградом.

У име локалне самоуправе, све чеснике и госте поздравила је Адријана Лакић, чланица Општинског већа општине Ковин, а у име Удружења Дани ћирилице и ОШ „Бора Радић“, као домаћина изложбе и церемоније, све учеснике поздравила је Нада Сапунџија, председница удружења и директока школе.

Генерални спонзори и покровитељи „Дана ћирилице“ били су: Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Велики пријатељи Сабора су Вукова задужбина, ОШ „Бора Радић“ Баваниште, Савет МЗ Баваниште, а колектив Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин – посебно огранак у Баваништу.

Подршку „Данима ћирилице“ пружила је и Туристичка организације општине Ковин, ученици ССШ „Васа Пелагић“ са својим менторима са смера хортикултуре и будући цвећари, као и Удружење жена „Дуга“ Баваниште, које су својим слатким специјалитетима

и те како засладили крај ове успешне културне манифестације, уз учешће најмлађих, и оно што је било упадљиво, то је доминантна улога жена, посебно последњег дана манифестације, када су додељиване награде и признања најуспешнијим учесницима.

Уосталом слике све говоре, и зато их и не потписујемо!

(Фото: ТО Ковин)