ВИНО... и после 116 година сви вински путеви воде у Вршац

Незаборавник

Прве привредне изложбе у јужном Банату

ПРИХОДИ ВЕЋИ ОД РАСХОДА

• Прва привредна изложба у јужном Банату била је у Вршцу, давне 1902. године

Колика је била привредна моћ јужног Баната почетком 20. века сведоче и подаци о двема , у свему успелим привредним изложбама , првој у Вршцу, другој у Панчеву.

Вршчани су у том погледу били вреднији од Панчеваца, па су још 1902. године приредили велику индустријску, занатску и пољопривредну изложбу. Изложили су све  најбоље што је репрезентовало привредна достигнућа и моћ Вршца и ближе околине. Изложба је привукла преко 20.000 посетилаца који су, према очекивањима, највеће интересовање показали за винарске производе и за производњу посуда и уређаја за прераду грожђа. Иако организатори у својим рачуницама то нису очекивали, приходи од изложбе надмашили су расходе за 3.500 круна.

Подстакнути овим успехом Вршчана, Панчевци су одмах прионули на посао да приреде још већу изложбу, надајући се и већем успеху. После три године солидних припрема изложба је отворена 15. августа 1905. године и трајала је до 17. септембра.

За изложбено место одређена је Народна башта, у којој су изграђени привремени павиљони. Највећи је имао површину од чак 3.000 метара квадратних! И сва већа околна места, као Алибунар, Ковачица, Францфелд (данашње Качарево) и Мраморак, за излагање својих производа изградили су посебне павиљоне. Излагача је било око 1.000, а посетилаца тачно 100.480.

Многи посетиоци стизали су бродовима из земуна и Београда. Приходи су износили 116.000, а расходи 99.000 круна, што говори да је и панчевачка изложба забележила вечи приход од расхода.

Овим двема изложбама знатно је порастао привредни и трговински углед два највећа јужнобанатска града.

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају

ставове органа који је доделио средства.