ЉУБАВ И ЕМПАТИЈА... Тања Лукић

На кафи са…       

Тањом Лукић, в. д. директора Геронтолошког центра у Панчеву

УНОСИМО СРЕЋУ У ЖИВОТЕ НАШИХ КОРИСНИКА

• Геронтолошки центар из Панчева је једина установа такве врсте у Војводини која је добила своју химну
• Ове године се очекује реконструкција објекта ове установе, за шта су средства обезбеђена  преко Канцеларије за управљањем јавним улагањима Владе Србије
• Емпатија и љубав према људима су најважнији за рад у установама социјалне заштите

Средином новембра прошле године, одлуком Владе АП Војводине, за вршиоца дужности директора Геронтолошког центра у Панчеву именована је Тања Лукић, која је до тог тренутка била на челу панчевачког Дома за децу “Споменак”. Нова директорка за Старт 013 каже да је њен основни циљ да се у овој установи одржи континуитет у смештају и квалитет услуге старих лица, с обзиром да овај Центар годинама уназад није имао попуњеност смештајних капацитета, али и да се још више унапреди, промовише и одржи успешан рад са корисницима кроз бројне секције и радно-окупациону терапију које функционишу у свакодневном раду овог центра. Незаобилазан део рада ће представљати и Клубови за одрасла и стара лица у смислу одржавања једног здравог концепта активног старења, али и међугенерацијске сарадње. Доласком у Геронтолошки центар на крају календарске године нову директорку, како је за наш лист она рекла, сачекао је веома обиман посао, који је карактеристичан за овај период године у сваком предузећу, установи или организацији, а којим се сумира оно што је урађено током године. Већ почетком нове године, одмах се кренуло у реализацију нових планова, идеја и стварања нових могућности за развој ове установе:

– У складу са нашим могућностима, свечаним ручком сви ми, и запослени и корисници, обележили смо Светог Алимпија, славу наше установе, после чега смо кренули у остваривање неких наших нових планова и идеја. Увели смо заједничку прославу рођендана корисника рођених у току једног месеца, што се за наше кориснике показало као леп догађај препун лепих жеља и симболичних поклона. Наши корисници се сваког месеца радују и са радошћу ишчекују игранке које организујемо заједнички за наше и кориснике наших Клубова за одрасла и стара лица. Те игранке су лепа прилика да се они, уз песму и игру, опусте – наводи директорка Лукић и додаје да сваки месец, поред поменутих прослава, рада у секцијама и радно-окупационе терапије, запослени у Геронтолошком центру организују и гостовања књижевника, уметника, рецитатора, културно-уметничких друштава. Ипак, најмилији су они гости који долазе из школа и предшколских установа, а који тада редовно за кориснике Центра организују пригодне приредбе. Тако су ове године, за Ускрс, Геронтолошки центар посетила деца из панчевачког Дома за децу без родитељског старања “Споменак”. Директорка Лукић сматра да су таква дружења најбоље прилике да корисници ових установа осете породичну атмосферу и појачају осећај заједништва. -Жеља ми је да се људи генерално повежу, да уче једни од других и да се кроз такаву врсту  рада створи зона комфора за све генерације.

КОРИСНИЦИ
  Од 200 корисника Геронтолошког центра у Панчеву 80 њих је непокретно. Они захтевају комплетну медицинску негу на чему је ангажовано медицинско особље ове установе, лекар опште медицине, медицинске сестре и неговатељице, које им сву потребну негу обезбеђују 24 часа дневно, свакодневно, 365 дана у години. Реч је о озбиљном и одговорном психофизичком послу, који обавља вредан здравствени тим наше установе. Њихово медицинско стање се прати, а по потреби се ангажују и лекари специјалисти, напомиње директорка. Како каже, у структури корисника без оних непокретних, везаних за кревет, заступљеније су жене којих тренутно има 79, наспрам само 42 мушкарца. Сурова је истина да сви старимо и зато не смемо никада  да занемаримо бригу о најстаријој популацији.

А првог дана јуна у Геронтолошком центру у Панчеву организована је манифестација “Живот је леп”, која је имала за циљ да корисницима овог дома за старе, али и њиховим гостима прикаже лепшу страну старења и живота у годинама које називамо трећим добом. Овој манифестацији коју је обележио богат културно-уметнички програм присуствовали су и бројни гости из других геронтолошких центара из Србије и Војводине, као и представници центара за социјални рад, којима је тада, по први пут, презентована песма “Живот је леп”, која је данас прерасла у химну панчевачког Геронтолошког центра.

– Ми смо први од домова за стара лица у Војводини који има своју ауторску химну. То је ауторска песма под именом “Живот је леп”, за коју је текст написала наша корисница Ђурђина Ковачевић, некадашња чланица Ансамбла “Коло” из Београда, која је током свог дугогодишњег рада у овом ансамблу упознала бројне уметнике, а међу њима и нашег чувеног композитора Зорана Христића, познатог највише по свом раду на РТС-у. Он је, управо захваљујући познанству са Ђурђином, а у својој личној жењи да оплемени живот људи у тзв. тзв. трећем животном добу, па је за нашу химну компоновао музику, док је аранжман урадио Мирољуб Тодоровић Џими – наводи наша саговорница оно што ову установу издваја од других установа овог типа  и додаје да је  договорено да се химна Дома корисницима пушта током ручка два пута недељно, понедељком и петком. А како је то званична химна, она ће убудуће бити  део свих званичних манифестација и осталих дешавања у Центру. Поред гостију из других социјалних установа, представника града и најближих сарадника установе,  манифестацији “Живот је леп” присуствовали су уметници заслужни за нову химну ове установе, композитор г. Зоран Христић, а наш познати глумац Александар Дунић  је својим присуством и својим рецитовањем најлепших стихова поезије Јована Дучића додатно улепшао ову манифестацију.

Геронтолошки центар из Панчева има капацитет за смештај 200 лица, а у делу који пружа здравствену заштиту и негу полузависним и зависним корисницима капацитет је комплетно попуњен. Нажалост на такав податак указује све већа потреба за смештајем корисника, који су у терминалним фазама болести, измењеног психичког стања. Такође, у овој установи је смештено и двоје лица са статусом бескућника: – По препоруци надлежног министарства, ми смо током зимског периода, елементарних непогода,  у обавези да прихватимо свако лице које се нађе у потреби, без обзира на то што у оквиру Центра званично не постоји прихватилиште. После 30 дана боравка код нас, Центар за социјални рад је дужан да нађе трајни смештај за таква лица, а морам рећи да смо током претходне зиме успели да лица са тим тренутним статусом бескућника сместимо у нашој установи – објашњава наша саговорница и даље каже да се са њеним доласком на чело Центра временски поклопио и  конкурс Министарства правде за средства од опортунитета, где је Центар конкурисао са идејом адаптације и опремања стационара ове установе управо за комфорнији и квалитетнији боравак бескућника када се за то укаже потреба, а за шта је на крају и добио средства у висини од нешто мање од два милиона динара.

САРАДЊА СА ГРАДОМ
  Оснивач Геронтолошког центра је АП Војводина, али и Град Панчево има велике надлежности у раду ове установе, каже директорка Лукић. Ту пре свега мисли на комплетно  финансирања рада ванинституционалних облика заштите и то у сва три постојећа Клуба за стара и одрасла лица, који функционишу у оквиру ове установе. Поред тога, Град кроз финансирање Народне кухиње, која се налази у овом Центру, помаже најугроженије грађане Панчева, а такође је преузео и финансирање рада геронто домаћица које пружају услуге помоћи у кући старијим суграђанима, којима је таква помоћ неопходна. Кад је већ реч о геронто домаћицама, за њима увек постоји потреба више, али због забране новог запошљавања користи се могућност њиховог додатног ангажовања, путем јавних радова и других актуелних конкурса, објашњава наша саговорница.

Кад је реч о радовима у овој установи, оно што следи јесте комплетна реконструкција или санација објекта за шта је од Канцеларије за управљање јавним улагањима обезбеђено преко 47 милиона динара. Како каже директорка Лукић, време почетка радова зависи од трајања и  завршетка свих формално правних процедура, које претходе оваквој санацији, али једино што у овом тренутку са сигурношћу могу да кажем је  да ће после ове реконструкције Град Панчево имати објекат за понос и да ће ово бити један од најлепших домова за стара лица на територији Војводине: -Након санације Геронтолошки центар ће добити нову зграду која ће испуњавати све критеријуме и задовољавати стандарде за овај тип установа. Довољно је само рећи да ће се извести у просеку око 32 врсте различитих радова само на собама корисника. И ми и наши корисници са радошћу очекујемо почетак радова.

А каква је разлика у раду са старима у односу на рад са децом, директорка Лукић која има искуства и у једној и у другој области каже да нема битне разлике, да је све то рад се људима:      – За сваки рад у оваквим установама социјалне заштите, емпатија и љубав према другим људима су најважнији. Задовољство ми је кад видим да је нешто унапређено, да је нечији живот постао бољи, а све године живота заслужују, пре свега, поштовање. То и јесте суштина тог посла, унети срећу у животе наших корисника, без обзира да ли су они стари или деца – каже Тања Лукић.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево