ПЕТИ У СРБИЈИ... Саша Павлов

Панчево

Саша Павлов, градоначелник Града Панчева

ДОЛАЗАК НЕМАЦА САМО ЈЕ ПОЧЕТАК

• Долазак нових инвеститора у Панчеву најбоља је потврда добре визије и стратегије развоја града
• Сертификат НАЛЕД-а смешта Панчево у друштво локалних самоуправа са најбољим пословним амбијентом

Недавно свечано постављање камена темељца нове фабрике угледне немачке компаније “ZF E-mobility” у Северној индустријској зони у Панчеву може се оценити као почетак једног бољег доба за привреду овога града. Са тиме се слаже и градоначелник Панчева Саша Павлов, који је у разговору за Старт 013 ову годину оценио као веома добру за Панчево и годину у којој се почињу назирати резултати рада градских власти током претходне три  године. Почетак свега тога што је ова панчевачка власт успела да оствари од свог доласка на чело града Панчева, он види у доброј анализи стања у граду и стварању визије његовог развоја која је реална  и што је постављена у остварљив временски контекст.

–  Кренули смо од анализе основних докумената, од којих је буџет свакако најважнији, и она нам је показала да у структури прихода буџета, без обзира на то колики су, око 60 посто увек долази од привреде, у чему је доминантан приход од пореза на зараде, са око 40 посто од буџета, са још 10 посто који долазе од наплате пореза на имовину и пореза на самосталну делатност. Када се све то сабере, било нам је јасно у ком правцу треба да иде наша стратегија развоја града, а то се поклопило и са нашом анализом недостатака рада претходне градске власти – објашњава градоначелник Павлов и напомиње да су на овај начин створене основе на којима је настала Стратегија развоја града од 2014. до 2020. године, документ који је данас носилац развоја града, што ће на крају омогућити све веће приходе буџета који ће се моћи улагати у све оно што ће подићи квалитет живљења грађана Панчева. Поред саме Стратегије, ту су и други, нижи документи, попут Плана капиталних инвестиција и низ акционих планова, а које је градска власт током овог периода донела.

На услузи привреди

Као веома важан аспект настанка те визије развоја града и саме Стратегије, Павлов наводи и сарадњу са привредом, односно привредницима. Како он каже, овај документ и јесте резултат разговора и сарадње градске власти са привредницима, људима који реално живе и раде у свим областима привреде града. Та сарадња се највише одвијала кроз рад Привредног савета, саветодавног тела градоначелника Панчева који броји 18 чланова од којих само три долазе из градске власти. И сама структура овог тела верно представља привреду Панчева, од малих и средњих предузећа до великих система, банкарског сектора, удружења привредника. Тиме је створено једно функционално саветодавно тело, које је својим сугестијама учествовало у доношењу свих најважнијих одлука, пошто се оне, како каже наш саговорник, тичу и њих и утичу на њихов рад.

А израдом Стратегије развоја града поставило се и питање ко ће бити њен извршилац тако да је убрзо, кадровском реорганизацијом у оквиру Градске управе оформљена канцеларија, односно Одељење за локални економски развој која је, у структури градске управе позиционирана тако да не буде потчињена никоме осим градоначелнику, чиме је изједначена са градским секретаријатима. – Цела Градска управа, сви секретаријати и ова канцеларија, сва јавно-комунална предузећа у граду имају своју улогу у реализацији Стратегије развоја града. Добијање сертификата од НАЛЕД-а да смо локална самоуправа са добрим пословним и привредним амбијентом само је резултат свега овога што смо до сада урадили. Овим документом оцењени смо као функционални систем који је на услузи привреди, а њиме је доказана и наша конкурентност међу 168 локалних самоуправа у Србији – објашњава градоначелник и даље напомиње да је Панчево овај сертификат добило 2015. године као трећа у Војводини, а пета локална самоуправа у Србији.

В. Илић

                         (Опширније уштампаном издању Старта 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево