ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ... ОШ „Свети Георгије“ (Фото: ОШ)

Уздин

Председник Румуније одликовао Основну школу „Свети Георгије“

НЕ САМО ЗА „КУЛТУРНЕ ЗАСЛУГЕ“

• На овај начин препознате су  заслуге руководства школе у препознавању и промоцији етничког идентитета Румуна – исткао је Октавијан Крецу, директор школе

Клаус Вернер Јаханис, председник Републике Румуније, доделио је ОШ „Свети Георгије“ у Уздину, одреден „Културне заслуге“, који има чин витеза, категорије „Ф“, а за успехе у промовисању румунске културе и румунског националног идентитета, не само у у овом месту. Ореден је, због познате ситуације, директору Основне школе уручио Георге Дину, генерални конзул Румуније, са седиштем у Вршцу.

Предаја ордена, не случајно, обављена је у „Румунској кући“ , специфичном етно музеју са садржајима румунске прошлости, обичаја, културе, традиције…

Октавијан Крецу, директор школе, истакао је том приликом да су „на овај начин препознате заслуге руководства школе у препознавању и промоцији етничког идентитета Румуна.“ Директор Крецу није крио задовољство и срећу добијеним признањем са тако високог нивоа, подсећајући да ће „ово признање бити оријентир који ће следити и он и сви професори“, додајући да је признање и велики подстицај за даљи рад, како у наставним  тако и у ваннаставним активностима, а све са циљем како би се постигли јошп бољи резултати.

„Специфичност наше школе је мултиетничност, јер осим Румуна и Срба, нашу школу похађа и доста Рома, а васпитно-образовнби рад се обаља у 15 одељења, са укупно 214 ученика и 39 наставника. У школи постоји и продужени боравак“, напоменуо је директор Крецу, истичући посебно успехе уздинских рецитатора, као и на такмичењима ученика из румунског језика, али и као нематерњег језика, као и из историје и биологије.

Уздиснки ђаци познати су и по својим успесима на смотрама хорова и оркестара, као и на спортским олимпијадама у стоном тенису, што је већ традиција овог села.