НИШТА НИЈЕ СЛУЧАЈНО... Зорана Братић, председница општине, иначе, Селеушанка са Колоније и један од 150 победника

Селеуш

После две године паузе, одржан пети по реду „Селеушки вишебој“

КАКВО НАДМЕТАЊЕ, А ТЕК КАКВО ПРЕЛО!

• Почело је спортским такмичењем дању, а завршило се музиком за душу и неизоставним крајишким песмама и дружењем у атмосфери какву само Крајишници, сами са собом, могу да направе

После Првог светског рата краљ Петар I даривао је солунске добровољце земљом и окућницом, те је тако настала Колонија у Селеушу, а потом и Колонија у Владимировцу.

А је дошла 1995. и „Олуја“, која је раселила Србе по целој Србији, а више од стотинак њих дошло је и на селеушку Колонију. А после извесног времена још стотинак. И опет су , овог пута од тадашњих власти, добили плацеве и помоћ за изградњу нових кућа и отпочињање новог животног пута. Сада нових колониста има више од оних који су дошли после Првог светског рата и њихових потомака, тако да је Колонија, захваљујући њима, спашена од лаганог нестајања, а добила је, с новим људима, и нови идентитет, наставак неговања обичаја Крајишника, па и оних спортског, рекреативно-забавног карактера.

Године 2016. одржана је прва манифестација под називом „Селеушки вишебој“, надметање у традиционалним дисциплинама Крајишника, као што су бацање камена с рамена, надвлачење конопца, скок удаљ, трчање у џаку, балоте… Те, прве године надметало се око 120 такмичара, не само са селеушке Колоније, него и Крајишника из других места из Србије, чак и из Ужица, да би све било зачињено песмом и игром, и поселом како то само Крајишници знају да приреде.

Прве суботе септембра 2017. одржано је друго, годину дана касније треће, годину дана после и четврто надметање, да би онда, због коронавируса, уследила двогодишња пауза.

Ове године, у суботу, 3. септембра, одржан је Пети „Селеушки вишебој“, уз учешће преко 150 такмичара.

Овогодишњу манифестацију отворила је Зорана Братић, председница Општине Алибунар, иначе Селеушанка, са селеушке Колоније, чији је прадеда био међу онима који су се, као солунски добровољци, населили после Великог рата, која је поздравила све учеснике и најбољима доделила адекватна признања. Мада, треба рећи, сви су најбољи, и сви су победници.

Као и раније, манифестација је, поред спортског, имала и свој културно-уметнички део програма, а да све буде зачињено и добрим јелом потрудиле су се жене из Удружења „Марија Прита“, чиме друго, до својим екстра гастрономским специјалитетима, како то оне само умеју.

Почело је дању, а завршило се уласком у наредни дан, уз добру музику и неизоставне крајишке песме, у атмосфери какву само Крајишници, сами са собом могу да створе.

Селеушки вишебој“ одржан је уз подршку Општине Алибунар, Центра за културу, Туристичке организације , као и спонзорство оних који знају шта вреди подржати.

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.