ХВАЛА НОРВЕШКОЈ... пандемија је одложила посету, али није пријатељство два народа

Бела Црква

Посета заменика амбасадора Краљевине Норвешке ОШ „Доситеј Обрадовић“

НОРВЕШКА ЗА ВАС И – БЕЛУ ЦРКВУ

• Уз подршку Краљевине Норвешке успели смо да реконструишемо фасаду школе које је део заштићеног градског језгра, а која сада изгледа као када је саграђена – истакла је Виолета Симић, председница општине

Локална самоуправа општине Бела Црква је крајем 2018. године подржала пројекат „Инвестиционо одржавање фасаде“ зграде ОШ „Доситеј Обрадовић“, и то као приоритетан за аплицирање на УНОПС програм „Норвешка за вас – Србија“, који финансијски подржава Краљевина Норвешка.

„Морам да нагласим да смо тада били једина школска устаанова у Војводини, која је прошла све критеријуме за одабир, чиме смо за реализацију пројекта добили 99.000 долара. Тај износ се поделио на средства потребна за реконструкцију фасаде, али и за опремање информатичког кабинета, што је подразумевало најсавременије рачунаре, мониторе, два лап топа, два пројектора, као и столове и столице – рекао је, за Старт 013, Андриано Југа, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“, чија је зграда подигнута још 1896. године, и која данас има статус споменика културе.

Комплетан пројекат завршен је пре нешто више од годину дана, а школу је,  11. јуна, у друштву са Виолетом Симић, председницом општине, тим поводом, посетио Геир Хакон Јохансен, заменик амбасадора Краљевине Норвешке у Београду.

„Уз подршку Краљевине Норвешке успели смо да реконструишемо фасаду школе, која је део заштићеног градског језгра, и сада, када су радови завршени, изгледа као када је саграђена. Осим тога, око 300 малишана има боље услове за образовање“ – напоменула је Виолета Симић, председница Општине Бела Црква.

„Драго ми је што  подршка Краљевине Норвешке даје конкретне и опипљиве резултате кроз пројекте као што је овај. Заједно смо успели да створимо сигурније и продуктивније окружењее за ђаке у Белој Цркви, као и предуслове за модерно информатичко образовање, које је основа за будућност деце“- истакао је Геир Хакон Јохансен, заменик амбасадора Краљевине Норвешке, након обиласка ОШ „Доситеј Обрадовић“.

(Фото: БЦ Инфо)

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.