КОНСТРУКТИВНО... са састанка у Великој сали Скупштине града Панчева

Панчево

Посета Гордане Чомић седишту Јужнобанатског управног округа

ЗАКОНИ СУ ДОНЕТИ, ТРЕБА ИХ И ПРИМЕНИТИ

• Од осам локалних самоуправа у јужном Банату, четири воде жене: један град и три општине – подсетила је Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог,  посетила je у понедељак, 24. маја, Јужнобанатски управни округ, где је са представницима свих осам локалних самоуправа разговарала о новом  Закону о родној равноправности и Закону о забрани дискриминације, са потпуно новим одредбама.

Министарка Чомић, по завршетку састанка са представницима локалних самоуправа и институција у Јужнобанатском управном округу, као  и цивилног друштва, изјавила је да је састанак био успешан и да је његовим одржавањем одрађен значајан посао у домену који дотичу ова два закона, и да у наредном периоду предстоји велики задатак свих релеваантних друштвених чинилаца око њихове практичне примене.

Гордана Чомић је поменула и да су градоначелници и представници цивилног друштва изашли са идејама како, на који начин и где  би требало уложити средства из новог пројекта који суфинансира Европска комисија.

Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, истакла је да је у Панчеву одржан први састанак на тему тек усвојених закона у Народној скупштини и да је расправа око њихове примене у пракси била конструктивна

Начелница Томан је потом изнела карактеристичне податке о родној равноправности у Јужнобанатском управном округу. Она је подсетила да од осам  локалних самоуправа у јужном Банату, на челу четири су жене, као и да су жене на  руководећем позицијама у свим центрима за социјални рад у округу.

Састанку су, поред градоначеника два града и председника шест општина, присуствовали и  надлежни из центара за социјални рад, полиције, служби за запошљавање, као и представници националних мањина и цивилног друштва.

(Фото: ТВ ПА)