Oпово

Полагањем венаца обележен 2. октобар, Дан Опова

ОБЕЛИСК ПОБЕДЕ ЖИВОТА НАД СМРЋУ

• Због актуелне ситуације само венци на споменик палим борцима у оба светска рата

Други октобар, дан када је у Другом светском рату Опово ослобођено од фашистичког окупатора, ове године обележен је, у складу са епидемиолошком ситуацијом, само полагањем венаца на споменик у централном парку у Опову.

Иначе, овај споменик, у форми обелиска, свечано је откривен 2. октобра 1964. године, не случајно баш тог дана и те године, већ у спомен на 50 година од Церске битке и 20 година од ослобођења Опова у Другом светском рату, а подигнут је у славу  палих бораца  у том рату, као и свим погинулим добровољцима у Првом светском рату.

Међу страдалим добровољцима у Великом рату било је чак пет носилаца Карађорђеве звезде са укрштеним мачевима.

Аутори споменика су вајар Раде Станковић и архитекта Бранко Бон. Рађен од љишког пешчара, споменик – обелиск у облику сабље симболизује отпор народа свим освајачима, два барељефа преласком преко реке позивају на устанак, а водоскок  је симбол победе живота над смрћу, у свим невољама које су сустизале становништво оповачке општине, и у 18. и 19. и у 20. веку.

Прошле године, на предлог Драгољуба Манојловића, учитеља у пензији, постављена је и спомен плоча са поруком „Погинулима у ратовима 1912 – 1918. и 1941 – 1945“ грађани Опова 1964.

Пројекат „Локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.