ОТВАРАЊЕ... Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности (Фото: са Фб странице)

Ковачица

Отворен 69. Октобарски салон слика чланова Галерије наивне уметности

НАИВЦИ НИСУ НИМАЛО НАИВНИ, НАПРОТИВ!

• Ове године, у сладу са ситуацијом, привукла је слика Зузане Верески, на којој две комшинице пију кафу преко зида, на удаљености од два метра!

У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, у суботу, 3. октобра, на платоу испред Галерије наивне уметности у Ковачици, на свечани начин отворен је и овогодишњи, 69. по реду, Октобарски салон слика чланова Галерије наивне уметности.

О светском значају наивне уметности и о размерама те уметности у међународним оквирима, посебно инспиративно је говорио је Њ.Е. Федор Росоха, амбасадор Словачке Републике у Београду, да би потом реч узела Либушка Лакатошова, председница Националног савета словачке националне заједнице, која је из свог угла истакла значај наивног сликарства за културу Словака, не само са овог подручја.

Најстарији сликари Јан Бачур и Ева Хусарикова добили су на поклон кованице Народне банке Словачке, на којима су мотиви са њихових слика.

Присутнима се потом обратио и нови председник Општине Ковачица Јарослав Хрубик, који је истакао међународни значај ове манифестације не само за општину Ковачица, већ и знатно шире, не само у култоролошком него и у туристичком значењу и смислу. Хрубик је још подсетио да чланови Галерије сваке године поклањају по једну своју слику у фонд, који за сада има чак 1324 слике, што је, како је рекао Хрубик „од непроцењиве вредности“.

Ана Жолна Барца, директорка Галерије наивне уметности, на свој начин је упознале присутне о ономе шта Галрија и њени чланови представљају за овај крај и за светску наиву уопште, као и о томе колико стари и нови чланови Галерије доприносе афирмацији културних вредности Словака, надовезујући се на свој начин на непревазиђено стваралаштво надалеко чувених Мартина Јонаша, Зузане Халупове и других бисере наивне уметности.

Сам чин свечаног озварања увеличали су на својим музичким прилогом и ученици Основне школе „Млада поколења“, који су отпевали пригодан сет словачких песама, под диригентском палицом професора Јана Томаша.

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица