Панчево

Свечано потписан Меморандум о сарадњи  којим се обезбеђује стручна подршка у унапређењу финансијског управљања и контроле у 48 локалних самоуправа

ПОЧИЊЕ ОД ПАНЧЕВА, АЛИБУНАРА, ОПОВА…

• Градоначелник Панчева Александар Стевановић изразио је захвалност донаторима и истакао значај пројекта, посебно узимајући у обзир то да се за пројекат пријавило дупло више локалних самоуправа него што је планирано

Град Панчево и општине Алибунар и Опово прве су од укупно 48 локалних самоуправа које су са Швајцарским секретаријатом за економске послове и Пројектом Реформа локалних финансија ИИ у Србији (РЕЛОФ2) потписале Меморандум о сарадњи којим се обезбеђује стручна подршка у успостављању или унапређењу финансијског управљања и контроле. Циљ је унапређење начина планирања, расподеле и контроле трошења буџетских средстава, боље пружање услуга грађанима и већа транспарентност у раду локалних управа.

Ана Јоловић, директорка Пројекта РЕЛОФ2, рекла је да очекује да ће се заједничким радом Пројекта и локалних управа у наредне две године унапредити управљање локалним јавним финансијама. „Желимо да унапредимо начин управљања локалним јавним финансијама наших партнера до онога што је наш мото – Управљамо да имамо – и тиме помогнемо да Србија направи корак напред ка својим грађанима и ка Европској унији“,

рекла је директорка Пројекта на свечаном потписивању Меморандума о сарадњи у Панчеву.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић изразио је захвалност донаторима и истакао значај пројекта, посебно узимајући у обзир то да се за пројекат пријавило дупло више локалних самоуправа него што је планирано. Град Панчево са партнерским општинама Опово и Алибунар, једини је град у АП Војводини који је изабран за учешће у компоненти – финансијско управљање и контрола (ФУК). Кроз експертску анализу и развијање алата за управљање, Градска управа ће ојачати капацитете за финансијско управљање и ефикасно коришћење свих ресурса, ради побољшања рада и услуга.

Председник Општине Опово Милош Марков исказао је задовољство што је ова општина део РЕЛОФ2. „Оно што ми видимо као бенефит који Пројекат доноси јесте транспарентност финаснија према нашим грађанима, као један вид одговорности локалне самоуправе. С друге стране унапређујемо капацитете запослених у локалној самоуправи“.

Ивица Росић, начелник за привреду, јавне службе и развој општине Алибунар, каже да је циљ ове општине да унапреди систем финансијског управљања и контроле, који је претходном кругу подршке развијен заједно са Пројектом РЕЛОФ2, како би у пракси имали још више користи од оваквог начина управљања.

Ове промене у раду локалних управа су активности у оквиру реформе локалних јавних финансија и законска су обавеза за све кориснике јавних средстава. Оне омогућавају да се досадашњи фокус шири са, искључивог праћења наменског и законитог трошења средстава, на управљање базирано и усмерено на остваривање циљева и резултата.

Поред основног циља, Пројекат РЕЛОФ2 подстиче и промовише међуопштнску сарадњу, како би локалне самоуправе са више капацитета пружале подршку мањима. Локалне самоуправе које су партнери РЕЛОФ2: Панчево, Алибунар, Опово, Крагујевац, Топола, Баточина, Лапово, Аранђеловац, Владичин Хан, Босилеград, Сурдулица, Нова Варош, Пријепоље, Сјеница, Пирот, Бела Паланка, Бабушница, Димитровград, Алексинац, Варварин, Медвеђа, Зрењанин, Житиште, Сечањ, Тутин, Нови Пазар, Рашка, Трстеник, Врњачка Бања, Сокобања, Ражањ, Бечеј, Жабаљ, Ада, Чока, Бач, Оџаци, Бачки Петровац, Богатић, Љубовија, Мали Зворник, Осечина, Лајковац, Сремска Митровица, Шид, Ужице, Параћин и Књажевац.

Током наредних недеља, Меморандум о сарадњи биће потписан и са осталим локалним самоуправама које су партнери Пројекта.