Идвор

Почели радови на сређивању крова старе школе

ПУПИН ЈЕ ТО ОДАВНО ЗАСЛУЖИО

После учешћа на  конкурсу Министарства културе и информисања, Дом културе у Идвору  добио је средства  за реконструкцију крова на старој школи у Идвору, у износу од 6.500.000 динара.

Са сређивањем зграде старе школе у Идвору, саграђене давне 1843. године,  коју је похађао и знаменити српски научник Михајло Пупин и у којој је до 2014. била њему  посвећена музејска поставка, почело се ових дана, и то најпре од крова, а потом и даље, до пода.

– Министарство културе и информисања препознало је  важност неговања сећања на једног од највећих научника које је наша земља икада имала. Дугујемо велику захвалност свим институцијама које нам пружају подршку. Претходно смо од 2018. године од Министарства културе и информисања добили 1,9 милиона динара и захваљујући тим средствима коначно је урађена пројектно -техничка документација за реконструкцију старе школе – каже Светислав Закић, директор Дома културе “Михајло Пупин” у Идвору.

Иначе, још 2016. године је  Завод за заштиту споменика културе Панчево обезбедио средства и био извођач радова на пресецању влаге на објекту старе зграде, хидроизолацији, да би, по речима Закића, две године касније, Министарство културе и информисања обезбедило средства за израду пројектно-техничке документације, а прошле године и за почетак радова на њеној реализацији.