А ОД ВИТЕЗОВА... Златна плакета за градоначелницу Митровић од Реда витезова вина „Свети Теодор Вршачки“

Вршац

Почели 63. „Дани бербе грожђа“ у Вршцу

У СКЛАДУ СА ЕПИДЕМИЈСКОМ СИТУАЦИЈОМ

• Кључеви града Вршца, на три дана, од градоначелнице Драгане Митровић преузео је Винко Лозић, а тиме и одговорност за тродневна дешавања у оквиру 63. „Грожђебала“, која ће, због короне, бити у мањем обиму и само на Тргу Светог Теодора Вршачког

Градоначелница Вршца Драгана Митровић традиционално је, на три дана, уручила кључеве града Винку Лозићу, чиме су званично почели 63. Дани бербе грожђа у Вршцу.    Ове године популарни „Грожђебал“ због епидемиолошке ситуације одржава се у мањем обиму, само на Тргу Светог Теодора Вршачког и без великих концерата.

Свечано отварање Дана бербе грожђа почело је концертом Музичке школе „Јосиф Маринковић“ на бини постављеној код крста. Након тога са истог места обратила се и градоначелница Драгана Митровић и свечано уручила кључеве града Винку Лозићу, кога и ове године представља вршачки глумац Иван Ђорђевић.

  • Поштовани Вршчани, драги гости и цењени излагачи, заиста ми је драго што смо и у овој ситуацији успели да обележимо овај, за нас у Вршцу, најзначајнији празнични викенд и на тај начин наставимо традицију и по 63. пут одржимо чувене вршачке Дане бербе грожђа. Вино и виноградарство у нашем крају има дугу и богату традицију, а већ вековима смо надалеко чувен вински регион. Зато и данас славимо почетак бербе грожђа, а Град Вршац ту традицију наставља да баштини, али жели и да је још више унапреди. Управо зато, отпочели смо рад на стратегији развоја винарства и виноградарства, као и винског туризма. Ова стратегија биће и део плана развоја града, али и својеврсни темељ да и у будућности будемо познати по виногорју и да наша вина буду још познатија и присутнија широм региона и света. Тиме, наравно, желимо да у наш град привучемо још више туриста.

Вршачки „Дани бербе грожђа“ деценијама уназад су једна од значајнијих манифестација у Србији и представљају круну у богатом низу фестивала који се у нашем граду одржавају током целе године. Искрено верујем да ћемо већ следеће године славити у пуном капацитету и да ће на улицама Вршца поново бити стотине хиљада посетилаца. А сада је дошао тренутак да наставимо још једну традицију, а то је да на три дана предам кључеве града Винку Лозићу, који ће се побринути да  Вам Дани бербе прођу у весељу, здрављу и добром расположењу, истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Након што је преузео кључеве града, Винко Лозић одржао је здравицу и преузео на себе одговорност за забаву током предстојећег викенда у Вршцу.

Потом су на бини изашли и представници Ред витезова вина „Свети Теодор Вршачки“ и уручили градоначелници Златну плакету са сигнумом удружења, која је поводом 15 година постојања додељена Граду Вршцу за изузетан допринос развоју винарства.

Затим је уследио ватромет, грожђебалску сцену преузели су тамбураши. Зачуло се „Из Вршца стиже глас“ и „Грожђебал“ је могао да почне, по 63. пут.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.