Панчево

Осамнаесто издање Ethno.com фестивала

ТРИ ВЕЧЕРИ – ШЕСТ НАСТУПА

• У дворани Културног центра, од 30. септембра до 2. октобра, представиће се: Јелена Попржан, Александар Јовановић Шљука, вокални састав „Рођенице“, трио „Широм“, Панчевачки тамбурашки оркестар и ансамбл Шира утфила

Осамнаесто издање Еthnо.cом фестивала у Панчеву, посвећеног савременој world мusic сцени, биће одржано од 30. септембра до 2. октобра, у организацији Културног центра Панчево, a уз покровитељство Града Панчева и Министарства културе Републике Србије.

На овогодишњем издању ове специфичне културне манифестације представиће се шест аутора и ансамбала из Србије, Аустрије и Словеније: Јелена Попржан, Александар Јовановић Шљука, вокални састав „Рођенице, трио „Широм, Панчевачки тамбурашки оркестар и ансамбл Шира утфила.

Прве фестивалске вечери, у четвртак, 30. септембра, од 20 часова, у Светосавском дому у Панчеву, публици ће се представити Јелена Попржан и Александар Јовановић Шљука.

Јелена Попржан, виолинисткиња и вокалисткиња, разноврсна је уметница српског порекла која живи и ради у Аустрији, учврстила je своју репутацију маштовитог аранжера, изражајног вокалног уметника и забављача са комичним талентом и политичким ангажманом. Ова уметница има стилски врло разноврсна интересовања: нову и стару музика, певање, компоновање, кабаре, фолк, џез, које спаја у јединствену фузију. Добитница је награде „Повеља са статуетом Војин Малиша Драшкоци“ за 2020. годину, коју додељује World Music асоцијација Србије.

Пијаниста Александар Јовановић Шљука још од почетка професионалне музичке каријере гаји љубав према наступима и композицијама за соло клавир. Ова музичка форма, која се често среће у џезу, пружа велику слободу и могућности за импровизацију, али истовремено представља и велики изазов за сваког пијанисту. Као соло пијаниста, Јовановић је наступао на концертима и фестивалима широм Србије, као и у иностранству, изводећи сопствене композиције, импровизације и традиционалне песме Србије и Балкана. Тренутно ради на свом првом албуму за соло клавир, на коме ће представити нове ауторске композиције, као и неколико оригиналних аранжмана традиционалних народних песама.

Друго фестивалско вече одржава се у петак, 1. октобра у дворани Културног центра Панчева у 20 часова, а на програму ће бити концерти састава „Рођенице“ из Србије и „Широм“ из Словеније.

Вокални састав „Рођенице“ настао је првенствено са циљем да кроз праксу истражује вокалне технике карактеристичне за традиционално певање на простору бивше Југославије, да би током година рада и усавршавања ова група постала препознатљива по уметничком приступу и осавремењивању специфичне музичке форме какву престављају традиционалне сеоске песме. Назив „Рођенице“ реферише на трио састав, односно значење које жене – рођенице (суђаје) имају у словенској митологији. Оне престављају натприродна женска бића која одређују судбину тек рођеном детету.

Трио „Широм“, чији чланови потичу из прекмурских, толминских и крашких крајева Словеније, у свом стваралаштву представља испреплетаност различитих музичких приступа, богатство звукова и необуздану музичку машту. Изток Корен, Само Кутина и Ана Кравања на својим наступима свирају више од десетак инструмената, а богатство различитих музичких форми се може схватити као инспирација која стоји иза карактера овог новог ансамбла. Њихов израз осцилира између широког спектра традиционалне музике и савремене акустичне медитације у стилу рока, док је крајњи резултат утемељен у увек мистичном минимализму.

Последњег фестивалског дана, у суботу, 2. октобра, у 20 сати, у дворани Културног центра Панчева, наступиће Панчевачки тамбурашки оркестар и београдски ансамбл Шира утфила, што у преводу с хебрејског значи „песма и молитва“.

Тамбурашки оркестар Панчева  почео је са радом 2014 године. Након дугогодишњег педагошког и извођачког искуства, професор Михајло Јовић оснива тамбурашки оркестар са циљем да негује и изводи традиционалну тамбурашку и уметничку музику. Тамбурашки оркестар Панчева је састав који наставља, надограђује традицију тамбурашке музике, са новом младалачком енергијом која приближава тамбурашку музику свим генерацијама. У досадашњем раду оркестар се представио публици  са више различитих програма: Тамбурашка инструментална музика, Валцери на тамбури, Бисери тамбурашке музике, Вечите мелодије, Битлси на тамбури и Српски песници романтичари у староградској музици. Оркестар овим избором програма показује своје опредељење да поред традиционалне  и ументичке музике шири и негује свој концертни репертоар.

Шира утфила се бави истраживањем, аранжирањем и извођењем сефардске музике Балкана, Медитерана и Блиског Истока. Основан је 2000. године. Инспирацију за своју музику проналази у богатству балканске, јеврејско-шпанске и блискоисточне музичке традиције. Група страствено комбинује традиционалну музику и посвећеност њеном очувању са талентом за импровизацију. Године  2009. Шира утфила у Амстердаму добија престижну награду РАСА за најбољу World Music групу. Бенд је управо завршио снимање новог албума, на коме се као нови чланови појављују оперетска звезда Бранислава Подрумац и џез пијаниста Александар Јовановић Шљука.

Етhno.cом фестивал је покренут 2003. године, са идејом истраживања и презентовања ауторских визија традиционалне музике најзначајнијих домаћих музичара, али и промовисања уметника посвећених извођењу народне музике у њеном аутохтоном облику. Од 2013. године ова манифестација прави заокрет у програмском концепту ка савременим струјањима на world misic сцени. Циљ фестивала је да кроз концерте, радионице, резиденције уметника и научно-образовни програм представи музику из целог света с примарним фокусом на стиловима Балкана, Блиског Истока, Африке и Азије, као и оним насталим на наслеђу европских народа. Фестивал жели да буде отворен и сензибилан на културне и уметничке различитости у сталној тензији између традиције и иновације, кажу организатори.

Уметнички директор фестивала је виолиниста Филип Крумес.

(Фото: КЦП Промо)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево