ПРВА И ПРАВА ШАНСА... ваља је и искористити

Друштво

Почела друга сезона праксе за оператере у Рафинерији и Нафтним сервисима НИС-а

ВЕЛИКА ШАНСА И ЗА ПРВИ РАДНИ АНГАЖМАН

У првој сезони програма који је организован прошле године учествовало је 22 практиканта, од којих је 11 наставило своју каријеру у оквиру компаније

У Рафинерији нафте Панчево и Нафтним сервисима компаније НИС почела је друга сезона праксе за оператере. Учешће у програму омогућено је ученицима који су ове године завршили одабране смерове стручних школа у Панчеву и ЗрењанинуМашинске школе „Панчево“, Техничке школе „23. мај“, Електротехничке школе „Никола Тесла“, као и Техничке школе „Зрењанин“. Са овим образовним установама НИС остварује вишегодишњу стратешку сарадњу путем корпоративног програма „Енергија знања“.

У складу са бизнис потребама компаније, у овој сезони програма стручне праксе учествоваће 25 практиканата – 23 практиканта у Рафинерији и два практиканата у Нафтним сервисима. Сваки полазник имаће свог ментора, задуженог да му помогне у прилагођавању, да му пренесе знање и буде подршка током учења и рада. Овај плаћени програм трајаће шест месеци, након чега ће практиканти имати прилику да се запосле у компанији уколико за то постоји обострани интерес. Програм представља иницијативу подстицаја едукације кроз праксу, као и дугорочног планирања стручног кадра и окренут је заједници и младима, којима НИС на овај начин пружа прилику да одмах након завршене средње школе добију први радни ангажман.

Практиканте је у Рафинерији нафте у Панчеву дочекао Владимир Гагић, директор Блока Прерада у НИС-у, који им је пожелео да искористе ових шест месеци да уче, јер је то још један корак у њиховом образовању.

Нафтна индустрије Србије је друштвено одговорна компанија и кроз наш програм Енергија знања помажемо средњим школама у Зрењанину и Панчеву. Кроз поменути програм смо прилагодили наставне програме како би више одговарали потребама НИС-а, али и прилагодили кабинете и лабораторије како би ђаци имали боље услове за учење и рад и на крају постали млади стручњаци за рад у НИС-у. Веома важан аспект је да у Рафинерији имамо младе стручњаке који су вољни да уче и који могу да уче, јер смо развили различите методе, попут дигиталних симулација, где они могу да раде на симулаторима као на правим процесним постројењима“, рекао је Владимир Гагић.

Практикантима је добродошлицу пожелела и Јасна Милићев, директорка Техничке школе „23. мај“ у Панчеву.

Ово је друга генерација матураната који су завршили технологију прераде нафте и гаса и ја вам желим добродошлицу у једну од највећих компанија на нашим просторима. Свакако ће вам ова пракса значити много, било да ћете остати са средњошколским формалним образовањем или ћете можда кренути негде даље. Желим вам срећу у даљем учењу, као и да оправдате поверење које вам је на овај начин дато“, изјавила је Јасна Милићев.

Василије Манић, један од практиканата, завршио је Техничку школу 23 мај у Панчеву, смер „Техничар за прераду нафте и гаса.

Дошао сам овде да бих се бавио својом струком, како бих могао да наставим да учим о НИС-у и о рафинеријским производима. Додатно, жеља ми је да наставим едукацију уз своје колеге овде у НИС-у, али и да започнем студије уколико за тим буде било потребе“, каже Василије.

Душан Петровски, Василијев друг из школе, а сада колега на послу, такође је завршио смер „Техничар за прераду нафте и гаса“. Душан ће бити на пракси на комплексу MHC/DHT и има жељу да остане у оквиру компаније, у којој се нада да ће напредовати што више буде могао.

У првој сезони програма, који је организован прошле године, учествовало је 22 практиканта, од којих је 11 наставило своју каријеру у оквиру компаније.

***

На иницијативу НИС-а, кроз програм „Енергија знања“, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Заводом за унапређење образовања и васпитања, у Машинској и Електротехничкој школи у Панчеву допуњени су и прилагођени наставни програми. У Техничкој школи „23. мај“ у Панчеву покренут је нови образовни профил „Техничар за прераду нафте и гаса“, док је у Техничкој школи у Зрењанину поново покренут образовни профил „Руковалац постројењима за добијање нафте и гаса“. Основна идеја је била да се прилагоде постојећи и креирају нови програми за потребе будућих кадрова у Рафинерији нафте у Панчеву, као и у Нафтним сервисима НИС-а. Приликом успостављања сарадње, НИС је овим школама донирао и средства за адаптацију и опремање кабинета и лабораторија.