НА ПОЗИВ СРБИЈЕ... почетак активности које су много више од тога

Друштво

Спортски камп „Србија те зове“, уз подршку НИС-а, окупио више од 200 деце из целог света

УЗ СПОРТ И ДРУЖЕЊЕ, И ЕХО РОДНЕ ГРУДЕ

• Прва асоцијација коју видим гледајући вас овде је наслов нашег окупљања „Србија те зове“, а ја бих га можда мало изменио и рекао вама драга децо из дијаспоре – „Србија вас чека – поручио је министар спорта Зоран Гајић у обраћању учесницима кампа

Спортски камп „Србија те зове“, који организује Удружење „Спортстарс“, одржава се од 1. до 11. августа у Дому ученика средњих школа „Патријарх Павле“ у Београду. Овај камп четврту годину заредом окупља децу из српских енклава на Косову и Метохији, региона и дијаспоре која, поред свакодневних спортских активности, уче и о историји Србије и посећују знаменитости нашег главног града. Компанија НИС традиционално, од почетка његове реализације, подржава камп „Србија те зове“, у којем ове године учествује више од 200 полазника.

Полазнике су у кампу посетили Зоран Гајић, министар спорта Републике Србије и Вадим Смирнов, заменик генералног директора компаније НИС.

Министар Гајић је рекао да би највише волео да окупљену децу једног дана види у репрезентацији, са грбом Србије.

Прва асоцијација коју видим гледајући вас овде је наслов нашег окупљања „Србија те зове“, а ја бих га можда мало изменио и рекао вама драга децо из дијаспоре – „Србија вас чека“. Једног дана када порастете гледајте да вам први избор буде да се вратите кући. Tреба да знате да је Србија земља свих грађана Србије, а нарочито Срба који живе широм земaљске кугле. Био бих најзадовољнији када би се ви одавде вратили у земље и континенте где живите са јасним убеђењем и циљем да ћете једног дана када завршите тамо школе и научите све вештине које треба да научите доћи овде у своју земљу где једино можете осећати срећу и задовољство живота, где је ваша родна груда, где је земља Немањића и где имате будућност захваљујући паметној политици коју води држава Србија, пре свега председник Вучић“, истакао је министар Гајић.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, рекао је да компанија четврту годину заредом подржава камп „Србија те зове“.

Камп је тако конципиран да поред спорта даје могућност деци српског порекла из целог света да се упознају са историјом Србије и да науче нешто о својим коренима, што је јако битно. Верујем да је за многе дечаке и девојчице који су дошли у овај камп важно да виде да иза њих стоји јака земља, која зна да чува своју историју, свој интегритет и која зна како да штити своју будућност, а будућност су деца“, изјавио је Смирнов и пожелео полазницима кампа да се друже, да уче, да проведу лепо време и стекну нове пријатеље.

Андреја Младеновић, члан организационог тима кампа „Србија те зове“, навео је да веза коју деца треба да остваре са Србијом и са градом Београдом треба да буде јача и најлепша.

Они који нису имали довољно прилике моћи ће да побољшају знање свог матерњег језика и знање из наше националне историје. Оно што је битно је да је пројекат препознат од свих институција, као и приватних компанија које имају осећај друштвене одговорности као врло важан за нашу друштвену заједницу и да је готово 1000 деце за четири године прошло кроз овај камп, навео је Младеновић.

У кампу „Србија те зове“ учествују деца узраста од 12-15 година из српских енклава на Косову и Метохији, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Северне Македоније, Италије, Француске, Немачке, Аустрије, Канаде, Америке, Аустралије и Мађарске.

За децу су организовани тренинзи кошарке, рукомета, фудбала, одбојке и тениса, а тренинге држе познати тренери и прослављени спортисти: Жељко Танасковић, Ненад Перуничић, Милан Гуровић, Богдан Обрадовић и Милорад Косановић.

Полазници кампа свакодневно имају и часове српског језика и историје, као и организоване посете различитим институцијама и главним туристичким атракцијама Београда.