НАЈВЕЋА У ОПШТИНИ... Петар Гланда, директор ОШ „Први мај“

Школе јужног Баната

Петар Гланда, директор Основне школе “Први мај” из Владимировца

ОД ШКОЛСКЕ 2019/2020. ГОДИНЕ У НОВОЈ ЗГРАДИ

• Одлука је донета: или потпуна реконструкција старе или изградња нове зграде
• Школа је спремна за пројекте са партнерима из суседне Румуније
• Фестивал “Марцишор” се показао као најбољи начин очувања традиције и обичаја Румуна из овог дела Баната

Основна школа “Први мај” из Владимировца, која постоји од давне 1808. године, данас има тек нешто више од 380 ученика, мада је током своје дуге историје имала и преко хиљаду ђака у својим клупама. Како каже Петар Гланда, директор школе, толико велики број ученика резултат је досељавања колониста у два таласа, пре Првог и након Другог светског рата, када је у овој, до тада претежно румунској школи, поред наставе на румунском, уведена и настава на српском језику. Данас је то основна школа која ће ускоро, као приоритет републичке Владе и надлежног министарства, добити нову зграду, пошто ова у којој она данас функционише не испуњава стандарде, посебно оне здравствене јер је грађена од азбестног материјала.

МАРЦИШОР
 „ Марцишор“ је традиционална прослава почетка пролећа која је данас карактеристична за Румуне мада, на мало другачији начин, овај обичај постоји и у неким деловима Молдавије, Бугарске, Албаније и Италије. То је традиционална прослава почетка пролећа, почетка новог живота који постоји вековима уназад. И сам назив “Марцишор” значи „мали март“, а вуче корене још из старог Рима где се Нова година прослављала баш првог марта. Симбол везан за овај празник су два уплетена комада вунице црвене и беле боје за које се сматра да потичу од римског бога Марса који је био бог рата. али и заштитник оних који живе од природе, пољопривредника и да симболизују рат и мир. Данас, како се верује, овај симбол који се на овај празник дели деци, али и одраслима, оног који га током марта носи на левом реверу, близу срца целе наредне године ће чувати од зла и болести.
МАРЦИШОР… овако је било прошле године

– Ове школске године имамо 382 уписана ученика од којих њих 78 наставу прати на румунском језику. Ученици су распоређени у 26 одељења, од којих три одељења чине ученици од првог до четвртог разреда  који похађају наставу у подручној школи на Колонији, и то на српском језику, као и једно комбиновано одељење. Кад је наставни кадар у питању, ту немамо проблема, мада се повремено јавља проблем са наставницима математике и физике, што је иначе проблем свих школа у Србији, а који смо ми успели решити – каже директор Гланда и додаје да је данас поменути тренутни број ученика ове школе најнижи у њеној дугој историји и наглашава да се током претходног периода сваке године у ову школу уписује седам до осам ученика мање, што практично значи да сваке четврте године она губи једно одељење. Он то види као огроман проблем који ипак није везан само за школу на чијем је он челу већ је то, по његовом мишљењу, проблем са којим се суочава цела држава.

Успеси ученика

Кад је реч о другим облицима васпитно-образовног рада, директор Гланда каже да су ученици ове школе успешни на разним такмичењима на којима редовно учествују. Тако су основци из Владимировца други и трећи на републичком такмичењу из румунскг језика и књижевности, као и други из српског као нематерњег језика. Поред тога, мора се додати да су млади Владимировчани веома успешни и у спорту, а како каже наш саговорник, посебно у каратеу у којем има много успешних такмичара, чланова Карате клуба “Владимировац” које води тренер Мића Павловић.

Иначе, ученици ове школе наставу могу да прате на српском и румунском језику, а они који то желе, после спроведене анкете на почетку школске године, могу пратити и наставу из румунског језика са елементима националне културе. Ове године таквих ученика има 17 у нижим и 18 у вишим резредима и то су, како објашњава директор Гланда, углавном деца из мешовитих бракова, као и они ученици која имају амбицију да касније студирају ван Србије у чему им ова настава може помоћи. Као и у свим другим национално мешовитим локалним заједницама, и у Владимировцу основци могу учити српски језик и књижевност, румунски као матерњи језик и српски као нематерњи језик. Поред свега овога, Основна школа “Први мај” има и ангажована и три педагошка асистента за рад са децом која раде по посебним програмима, а важно је напоменути да се и ова настава обавља и на српском и на румунском језику.

Нова зграда

Све ово је у највећој мери резултат подршке локалне власти не само овој већ свим школама у општини, наглашава директор Гланда и оцењује да је управо сарадња са локалном самоуправом одлична: – Захваљујући напорима општинских власти, наш проблем са зградом школе изашао је из локалних оквира тако да смо веома брзо стигли на листу приоритета републичке Владе па нас ускоро очекује реализација пројекта којим ће се овај наш проблем решити. Иначе, школа данас има проблем са тоалетима и канализацијом а један део зграде је почео да тоне у земљу. Ускоро креће рад на испитивању земљишта на којем се  налази зграда школе како би се утврдило да ли је то одговарајућа локација за изградњу нове зграде – каже директор и објашњава да ће школа буквално добити нову зграду која ће, како им је већ представљено бити далеко ефикаснија, а посебно по питању коришћења расположивог простора. Планирано је да ће реализација пројекта трајати од девет до 12 месеци што ће захтевати мало другачији рад школе. Ипак, најважније је да се почне са радовима, макар они трајали и дуже него што је планирано, сматра он и напомиње да ће, ако се постојећа локација покаже као неповољна, радови свакако одужити пошто ће се морати радити на измени целог пројекта и пратеће документације како би се уклопила нова локација. Иначе, изградња зграде Основне школе која ће задовољавати све стандарде времена у којем живимо је ово највеће улагање у школе у Владимировцу за последње четири деценије.

– Током изградње нове зграде ми ћемо један део ученика преместити у нашу подручну школу на Колонији док ће остали бити гости другим школама у нашој општини. За превоз ученика се већ побринула локална самоуправа – открива наш саговорник и да ће опремање нове зграде бити још један изазов. Како он каже, данас школа коју он води има само један део савремен опреме за наставу а идеја је да се нова адекватна опрема набави кроз предприступне пројекте Европске уније за које се ова школа већ регистровала као потенцијални партнер.

Фестивал традиције

А као идеалан начин да се пронађу партнери за те пројекте показала се манифестација “Марцишор”, коју ова школа организује ове године по пети пут и по којој је она постала препознатљива. Ради се о фестивалу обичаја и традиције чији је циљ да се деца упознају са својом културом и традицијом и то на мало другачији, занимљивији начин.

СВE ПОХВАЛE…директор Гланда са сарадницaма на „Марцишору“ 2017. године

– Поред наших редовних школских прослава и празника, наша манифестација “Марцишор” је данас попримила и међународни карактер пошто ће нас 1. марта, када се овај фестивал буде одвијао, поред других школа које имају наставу на румунском језику и школа из наше општине, посетити и три школе из Румуније. Морам рећи да су се оне иначе саме јавиле пошто им је то наша манифестација учинила занимљивом јер наглашава ту традицију која и код њих у Румунији полако бледи – објашњава директор школе из Владимировца и напомиње да ова манифестација, због свог значаја у очувању традиције и обичаја има широку подршку, од локалне самоуправе до покрајинске и републичке власти као и Савета националне заједнице Румуна који је финансијски помогао реализацију овог фестивала.

Манифестација “Марцишор” ће, по традицији, почети у холу школе “Први мај” који ће и ове године украсити чланице Асоцијације жена “Вредне руке Баната”, где ће гости из других банатских места попут Николинаца, Куштиља и Идвора имати прилику да на својим штандовима изложе своје радове. У подне програм ће се преселити у салу Дома културе где ће свака школа имати 15 минута да представи свој програм, а посетиоци ће ту имати прилику да се кроз песму, плес и сценски наступ упознају са богатом традицијом и обичајима Румуна из овог дела Баната. Директор Гланда, који се на тој функцији налази већ 16 година, наглашава да овај фестивал, ипак, није такмичарског карактера тако да ће сви учесници бити награђени за своје учешће у програму.