ЈЕДНА ОД... Петар Вишњички са актерима „Дана матерњег језика“

Интервју

Петар Вишњички, заменик председника општине Ковачица

БРИГА О СВИМ ГРАЂАНИМА У СВАКОМ ТРЕНУТКУ

  • Ми, као општинска локална самоуправа,  трудимо се да сваком постојећом мером, али и увођењем нових мера, што више унапредимо живот свих грађана, скојим смо сваког дана у контакту како бисмо сазнали њихове потребе – каже Петар Вишњички

    • Шта издвајате као најзначајније активности у области инфраструктуре које се тренутно одвијају на територији општине Ковачица?

    – Пре свега, издвојио бих недавну посету  председника Покрајинске владе  Игора Мировића, који је обишао почетак радова на асфалтирању у Улици Братства јединства у Ковачици. Ово је тек прва улица коју ћемо ове јесени асфалтирати, а ради се још у три места наше општине, и то у Црепаји,  Падини и Дебељачи. У току су радови на асфалтирању у Црепаји. Радимо на асфалтирању Улице Стеве Грубанова, од Београдске до Железничке улице. Асфалтира се деоница у дужини од 777,8 метара. Након радова у Црепаји и Ковачици, у Падини ће бити асфалтирана Улица Маршала Тита, и то од Улице 2. октобра до Моше Пијаде у дужини од 512 метара. Са асфалтирањем наставља се и у Дебељачи, и то у Улици Светозара Марковића, од Улице Бориса Кидрича до Улице Иве Лоле Рибара, у дужини од 80 метара и од Улице Максима Горког до Панонске, у дужини од 309 метара. Укупна вредност радова је 52 милиона динара, од чега две трећине финансира Покрајинска влада.

САРАДЊА… Петар Вишњички током посете Игора Мировића, председника Покрајинске владе

Када говоримо о подршци Покрајинске владе општини Ковачица, морам да кажем да је Покрајина учествовала у истом односу и у финансирању радова на спортској хали у Црепаји, где су радови при крају. То је један од највећих и најзахтевнијих инфраструктурних радова у општини Ковачица, а циљ је унапређење услова, прво у одвијању наставе, затим подршка омладинском спорту, али и свим активностима које имају удружења грађана. Мултифункционална спортска хала је површине 2.040 квадратних метара, а моћи ће да прими 270 гледалаца.

  • Недавно су завршени „Дани Падине“ и „Великогоспојински дани“. Како оцењујете да су протекле ове две велике манифестације?

   –Две велике манифестације, заиста! Ипак, ништа не би било онако богато и садржајно за грађане свих старосних доби и интересовања да није било свих удружења, спортских клубова, појединаца, и у Падини и у Црепаји, који су програм формирали тако да нам могу позавидети и велики градски центри.  У Падини је за цео август и почетак септембра био припремљен  низ културних, забавних, спортских и гастрономских дешавања. Централна прослава одржана је од 18. до 20. августа, са  културно-уметничким програмом аматера, ликовном колонијом, изложбама, гулашијадом, тортијадом, вашаром уметности, играма без граница за децу и одрасле, низом спортских надметања, као и концертима локалних група, као и наступом Амадеус бенда који је одушевио бројну публику. „Дани Падине“ , под покровитељством Општине, трајали су све до 10. септембра када је одржана свечана академија поводом 217 година од насељавања овог места.

Манифестација „Великогоспојински дани“ у Црепаји почели су у петак, 18. августа, када су одржани „Дани ромске културе“ , потом је прослава настављена  у суботу, 19. августа, када је одржана манифестација „Његово величанство орах“ у организацији Удружења жена „Вредне руке Црепаје“. Два догађаја организовала је Општинска билбиотека Ковачица у сарадњи са Домом културе „Мита Живков Лала“, који је и ове године имао изузетно успешан „Цезаров меморијал“ за који се увек тражи котлић више.

Такође, од 23. до 26. августа, на теренима ОШ „Сава Жебељан“, играо се 4. Меморијални турнир у малом фудбалу ,,Играјмо за Ацу“, а посвећени су и дани кошарци и рукомету. Омладински рукометни клуб „Црепаја“ ове године окупио је преко 200 учесника на свом Великогоспојинском турниру и успели су да направе прави спортски празник. Великогоспојински концерт КУД-а „Свети Сава“ био је прилика да наш КУД буде добар домаћин бројним гостима, након чега је одржано резање славског колача у свечаној сали са бројним гостима. Ове године посебна признања Месне заједнице Црепаја добили су Марјан Милошев, за изузетне школске успехе, Дуња Атанацковић, за спортске резултате у атлетици и Милан Ђукић, за предани рад као, сада пензионисани, секретар Месне заједнице Црепаја.

  • Очекује Вас и „Ковачички октобар“?

   – Једна од највећих манифестација, поред сада Мајске прославе, јесте заиста „Ковачички октобар“. Поред 72. Октобарског салона, који организује Галерија наивне уметности у Ковачици, биће још много садржаја које Општина Ковачица подржава као генерални покровитељ. За наше грађане припремамо, у сарадњи са Месном заједницом Ковачица, вашаре, тортијаду, концерт, као и бројне традиционалне гастрономске и такмичарске активности. Oдржаће се и традиционални крос ученика ОШ „Млада поколења“ из Ковачице, концерти аматера и гала концерт ансамбла „Широм поља крушка“. У оквиру „Ковачичког октобра“ биће одржан и фестивал „Распевани драгуљи“, намењен деци, а такмичиће се малишани у две старосне категорије. И још много драмских активности, промоција књига и прегршт догађаја током читавог октобра очекују нас и сигуран сам да ће грађани бити задовољни, што нам је увек циљ – брига о грађанима.

Поред „Ковачичког октобра“ и ове године биће одржани и „Дани Дебељаче“, а и у осталим местима општине припрема се активна јесен када је реч о манифестацијама. У Идвору ће, 9. отобра,  бити одржани“ Октобарски сусрети“, а они су увек прилика да се говори о важности Пупиновог дела, али и да се он као узор представи младим генерацијама које долазе.

  • Када спомињете бригу о грађанима, и ове године Општина је обезбедила поклоне за све прваке, какве?

    – Тако је! Општина Ковачица је ове године поделила 220 анатомских ранчева свим ђацима првацима који су традиционално дистрибуирани у школама 1. септембра. Сматрамо да је то једна важна мера која има за задатак да родитеље растерети када је реч о опремању ђака за школу. Ово је само једна мера којом Општина помаже родитеље, поред 20.000 динара за сву новорођенчад, рефундирања ученичког превоза који је у висини од 4.000 по детету које путује, а свако следеће у породици путује бесплатно. Такође, на крају године обезбеђујемо таблет рачунаре и комплет лектире за оне најбоље.

Наравно, иако је Општина Ковачица незаобилазна када је реч о мапи манифестационог туризма Војводине, па и Србије, ми као Општина се трудимо да сваком постојећом мером, и увођењем нових, што више унапредимо живот свих грађана. Стално разговарамо са грађанима, тако одређујемо приоритете и програм развоја за извесну будућност наше деце, али и свих осталих категорија становника наше заједнице.

(Старт 013)