ИЗУЗЕТНА ПОСВЕЋЕНОСТ ПОСЛУ... Мр Јасмина Ђаков

Ковин

Мр Јасмина Ђаков, директорка Дома здравља Ковин

БРИГА ЗА ПАЦИЈЕНТА КАО ПРОФЕСИОНАЛНА И ЖИВОТНА МИСИЈА

• Заједничким радом пружити могућност и појединцима и заједници да, уз подршку система свеобухватне, интегрисане, ефективне и квалитетене примарне здравствене заштите, постигну оптимално здравље и благостање, то је визија које се реализује – каже мр Јасмина Ђаков

Са директорком ковинског Дома здравља мр Јасмином Ђаков разговарали  смо и о томе који су то основни задаци здравственог сектора у глобалу,  о плановима у наредном периоду, о томе  како је та здравствена установа решила проблем апотека у „државном“ власништву, као и о принципима,  вредностима  на којима почива ова установа, за шта је она, као директорка,  најодговорнија за њихову имплементацију. А онда и о њеном поимању мисије и визије Дома здравља, као установе која брине о здрављу свих становника општине Ковин.

КОРИСНИК У ЦЕНТРУ СИСТЕМА… Дом здравља Ковин

Прво, као основни задатак читавог здравственог сектора, па тиме и Дома здравља Ковин, директорка Ђаков истиче даље реструктурирање Примарне здравствене заштите, и то „конципирано на принципима изабраног лекара и породичне медицине“.

-Треба, у сваком случају, задржати постојећу мрежу здравствених станица по насељеним местима општине Ковин, повећати број тимова изабраног лекара, унапредити патронажну делатност, као и делатност из области кућне неге корисника услуга, али и максимално се посветити превентивном и промотивном раду – каже наша саговорница када говори о будућим плановима унапређења рада у области примарне здравствене заштите.

Како је Дом здравља решио проблем апотекарских установа у државном власништву?

ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА… Сања Петровић, председница општине на отварању нове зграде Службе ХМП

-Тако што смо све издали приватној апотеци Пет Плус, јер апотекарске установе нигде у Европи нису у државном власништву већ само у приватном – каже Ђаков, напомињући да је  у томе, као и много чему још, имала и има изузетну подршку локалне самоуправе, на челу са Сањом Петровић, председницом општине.

Иначе, што се тиче броја запослених, у Дому здравља Ковин укупно има 173 запослена радника. Од тог броја, 49 су доктори медицине и један је медицински биохемичар, шест су доктори стоматологије, медицинских техничара има 86, а стоматолошких 10. Њих 34 су немедицински радници, док три радника имају статус здравствених сарадника. Сви они у једној години пруже око 800.000 разних врста медицинских услуга, радећи, сем у згради Дома здравља у Ковину, у још шест здравствених станица и једној здравственој амбуланти.

И за крај, нешто из овогодишњег плана активности, из пера и главе, кога другог до мр Јасмине Ђаков, директорке Дома здравља Ковин.

ПРИНЦИПИ И ВРЕДНОСТИ ДОМА ЗДРАВЉА КОВИН

ПРИНЦИПИ
  1. Пацијент је у средишту интереса – заштита његовог здрављ, правовремана дијагностика и лечење и осећај задовољства пруженом здравственом услугом;
  2. Улагање у стручни кадар као основ за пружање квалитетне и безбедне примарне здравствене заштите;
  3. Примена савремених медицинских технологија као предуслов пружања што квалитетније примарне здравствене заштеите.
ВРЕДНОСТИ
  1. Сагласност да је здравље основни људски, породични и национални ресурс у остваривању живота са пуним потенцијалом;
  2. Брига за пацијента као професионална и животна мисија;
  3. Посвећеност будућности установе као предуслов за бољи живот наших суграђана.

МИСИЈА

Дом здравља Ковин је установа примарне здравствене заштите која пружа услуге нормиране на примарном нивоу за грађане општине Ковин. Посвећени смо унапређењу здравља свих наших суграђана, при чему је корисник у центру система.

ВИЗИЈА

Заједничким радом пружити могућност и појединцима и заједници да уз подршку система свеобухватне, интегрисане, ефективне и квалитетене примарне здравствене заштите постигну оптимално здравље и благостање.

Ипак, још није крај. Не можемо да не прокоментаришемо: врхунски, нема шта!

С. Батало

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.

Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.