САМО ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА... у то име и заједничка фотографија за крај разговора

Алибунар

Радна посета државне секретарке Министарства за бригу о породици и демографију

ДЕЦА И ПОРОДИЦА, ПА ОНДА СВЕ ДРУГО!

• Поред континуираног улагања у објекте образовања, здравства и спортске објекте, изградње дечијих игралишта, Општина Алибунар у наредној буџетској години планира и нове мере у циљу побољшања демографске слика наше општине – истакла  је Зорана Братић, председница Општине Алибунар

После Пландишта, државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић посетила је још једну јужнобанатску општину – Алибунар.

Циљ посете државне секретарке локалним самоуправама је промовисање и ефикасније спровођење мера Владе Србије за бољу демографску слику, афирмацију породичног живота и подизања стопе  наталитета.

Пошто је Зорана Братић, председница општине, упознала државну секретарку са не баш сјајном демографском сликом у општини, Милка Миловановић Минић је истакла да се та слика може променити, баш као и у целој Србији, само заједничким активностима и државе и локалне самоуправе.

„Питање демографије је дугорочно питање и није питање само једне владе. Новим мерама које су донете на републичком нивоу, очекујемо да ће доћи до подизања стопе наталитета, али решавање демографских проблема свакако изискује време. Демографска слика у Србији није повољна, али надамо се да ћемо заједничким снагама успети да створимо повољније услове за опстанак и развој породице“ – казала је  државна секретарка Миловановић Минић.

Што се Општине Алибунар тиче, Зорана Братић је истакла да је Одлуком о финансијској подршци породицама са децом, из 2020. године, Општина предвидела значајне мере за бољи живот породицама са децом.  Једна од мера је и  30.000 динара за свако прворођено дете, а 20.000 динара за друго, треће и четврто дете, као и пригодан пакет за свако рођену бебу.

Од 2020. године почела је и акција поделе дечјих седишта за свако новорођено дете, а породицама са троје или више деце обезбеђен је бесплатан боравак у предшколској установи, као и бесплатна ужина.

“Општина Алибунар успешно је реализовала Пројекат 3+, где су породицама са троје и више деце омогућене значајне погодности, односно попусти при куповини. Деци из социјално угрожених породица на почетку сваке године обезбеђује се потребан школски прибор. На крају сваке школске године Општина Алибунар награђује своје најбоље ученике, ђаке генерације и „вуковце“. Почев од 2020. године Општина је почела са награђивањем и најбољих спортиста”, напоменула је Зорана Братић, додајући да је ове године Општина финансирала  и учешће најбољих каратиста на Балканском првенству.

Осим тога, за све ђаке, студенте и социјално угрожене категорије становника општине Алибунар  обезбеђен је бесплатан аутобуски превоз.

„Ове године смо, по први пут, организовали и бесплатну школу пливања за децу узраста од 5 до 11 година и обезбедили и бесплатан превоз. Новом одлуком о пружању помоћи студентима са територије општине Алибунар предвидели смо бесплатну помоћ свим студентима са територије општине Алибунар. Поред континуираног улагања у објекте образовања, здравства и спортске објекте, изградње дечјих игралишта, Општина Алибунар у наредној буџетској години планира и нове мере у циљу даљег унапређења живота својих становника чиме ће се, надамо се, побољшати и демографска слика наше општине” – закључила је Зорана Братић, председница Општине Алибунар.

Пројекат „Општина Алибунар – грађанин у функцији актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.